Bus en metro RET bij Zuidplein (bron: Rick Keus)

Rotterdam maakt OV jaar lang gratis voor kinderen

Beeldbank RET, vrij te gebruiken

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen in 2022 gratis reizen met het openbaar vervoer in Rotterdam. De proef is bedoeld om het OV in de havenstad toegankelijker te maken. De gemeente trekt hier volgend jaar 1,9 miljoen euro voor uit.

De proef, die op 1 januari start, is het gevolg van een ingediende motie. “Als kinderen gratis reizen met het OV, is het voor gezinnen veel goedkoper om met de tram, bus of metro te reizen”, zegt Judith Bokhove, wethouder mobiliteit. Volgens haar krijgen kinderen hierdoor de kans om van jongs af aan vertrouwd te raken met het OV en hun stad op een andere manier te ontdekken.

Reisproduct aanvragen

Alle kinderen van 4 tot 12 jaar die in Rotterdam staan ingeschreven, komen in aanmerking voor de proef. Daarvoor moet een gratis reisproduct worden aangevraagd die dient te worden opgeladen op een persoonlijke OV-chipkaart. Vervolgens kan heel 2022 onder begeleiding van een volwassene kosteloos worden gereisd met alle vervoersmiddelen van de RET en de buslijn van EBS in Rozenburg.

Stadsvervoerder RET had al een regeling waarbij kinderen van deze leeftijd op woensdagmiddag en zondag gratis mee kunnen rijden met een betalende volwassene. Spoorvoerder NS heeft een Kids Vrij Abonnement, waarmee kinderen van 4 tot 12 jaar onder begeleiding altijd gratis mee kunnen in de trein. In heel het land is het OV al gratis voor kinderen tot 4 jaar. Verspreid over het land zijn er ook regelingen voor minima en ouderen om kosteloos te reizen.

Lees ook: Gratis OV voor minima levert iets op voor vervoerders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.