Inchecken met smartphone (foto: Thales)

Nieuwe betaalvormen OVpay nu ook in Zwolle en Zaanstreek

Een toekomstbeeld: betalen met de smartphone

Sinds deze week kunnen reizigers in de regio Zaanstreek in alle 59 Connexxion-bussen in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard, mobiele telefoon of smartwatch. En sinds vandaag kan dat ook in achttien Zwolle stadsbussen van RRReis. Daarmee zijn er nu vier regio’s in Nederland waar reizigers deze nieuwe betaalmiddelen in het openbaar vervoer kunnen gebruiken.

Onder de noemer OVpay zijn de gezamenlijke OV-bedrijven bezig met de invoering van nieuwe betaalvormen in het openbaar vervoer. Lelystad had vorig jaar de primeur. In dat concessie-gebied startte er een proef in de stadsbussen van Arriva.

Aanvulling op bestaande betaalopties

Zaanstreek is voor Transdev, het moederbedrijf van Connexxion, de tweede regio waar de nieuwe betaalmogelijkheden ingevoerd zijn. In oktober vorig jaar introduceerde het vervoersbedrijf ze ook al in de concessie Gooi en Vechtstreek voor alle Transdev-bussen.

Bij de bussen van Keolis in Zwolle kan in- en uitchecken met betaalpas, creditcard of mobiel vanaf 20 april. In Zwolle gaat het om de bussen van RRReis met nummer 2201 tot en met 2218. Deze bussen zijn aan de buitenkant voorzien van herkenbare logo’s, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van OVpay.

Beide bedrijven zien de nieuwe opties als aanvulling op de bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of barcode op een vervoersbewijs. Zowel Keolis als Transdev adviseert reizigers die overstappen op trein, bus, of metro van andere vervoerders om hun OV-chipkaart te blijven gebruiken.

Gefaseerde invoering

Reizen met een betaalpas werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Reizigers checken bij aanvang van hun reis in met betaalpas of met een mobiele telefoon of smartwatch die geschikt is voor contactloos betalen. Bij het uitstappen van de bus checken ze uit. Ook de prijs is hetzelfde als bij een OV-chipkaart. Het koppelen van kortingsproducten aan de betaalpas of creditcard volgt in een later stadium.

OVpay wordt gefaseerd ingevoerd per concessiegebied. Aan het einde van dit jaar moeten reizigers in het hele land gebruik kunnen maken van de nieuwe betaalmogelijkheden.

Binnen het OVpay-programma startte in februari ook een kleinschalige proef met treinreizen met gps voor honderd abonnementhouders van NS en Arriva. Ze kunnen hun NS Flex- of Arriva Flow-account koppelen aan een app op hun mobiel. Op die manier kunnen ze dan reizen in alle treinen zonder om te hoeven checken als ze van treinvervoerder wisselen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.