Reizigers station Amersfoort
23% minder check-ins

Groei reizigers openbaar vervoer lijkt niet door te zetten

Reizigers station Amersfoort

In mei 2022 werd 23 procent minder met een OV-chipkaart ingecheckt dan in diezelfde maand in het jaar 2019, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Translink. De maand met de meeste check-ins sinds het begin van de coronamaatregelen was maart 2022.

Het totaal aantal check-ins in de maand mei ligt op 83,5 miljoen. Dat is 64 procent meer dan in mei vorig jaar, maar ook ruim 20 procent minder dan in diezelfde maand in 2019.

Vanaf eind februari 2022 zijn de meeste coronamaatregelen opgeheven, en de bijbehorende beperkingen voor onder meer het openbaar vervoer opgeheven. Van januari 2022 tot maart in datzelfde jaar is een stijging te zien in het gebruik van het openbaar vervoer.

In maart 2022 werd 85,6 miljoen keer ingecheckt. Dat was de maand waarin onder andere de mondkapjesplicht werd afgeschaft. Na maart lijkt het aantal check-ins voorlopig stabiel. De komende maanden moet blijken of het aantal reizigers weer gaat toenemen.

Dieptepunt

Het absolute dieptepunt in het aantal reizigers voor het openbaar vervoer was de harde lockdown in april 2020. In die maand waren er maar 15,8 miljoen check-ins. Dat waren alleen noodzakelijke reizen aangezien andere reizen verboden waren.

Na dit dieptepunt steeg het aantal reizigers geleidelijk mee met de coronamaatregelen. Zodra een extra maatregelen werden afgekondigd daalde het aantal check-ins weer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.