Veiligheid in OV voortaan als norm bij aanbestedingen

EDE – Buschauffeurs van vervoersbedrijf Veolia in Ede bespreken de situatie. De chauffeurs legden woensdagochtend het werk neer omdat ze agressie in de bus niet langer accepteren. ANP PHOTO BIANCA SPELT

De veiligheid van medewerkers en personeel in het openbaar vervoer zal voortaan een basisnorm zijn bij aanbestedingen. Een convenant dat dit bevestigd zal aanstaande maandag 9 juli door het ministerie van Binnenlandse Zaken, alle streekvervoerders, CNV, provincies en stadsregio’s worden ondertekend in Den Haag.

De kern van het convenant is dat bij de aanbesteding van openbaar (bus)vervoer basisnormen gaan gelden voor de veiligheid van medewerkers en passagiers. Voorbeelden zijn cameratoezicht op alle bussen; altijd verbinding met de meldkamer via een noodknop en een veilige werkplek voor de medewerkers.

Geen concurrentie

Door aanvaarding van het convenant blijft de sociale veiligheid voortaan buiten de concurrentie tussen vervoerbedrijven. Het convenant is een van de laatste maatregelen van de Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer, waarin vervoerbedrijven, overheden en vakbonden vertegenwoordigd zijn.

De taskforce, die onder voorzitterschap staat van Roos van Erp-Bruinsma, secretaris-generaal van BZK, wordt maandag officieel opgeheven. Enkele initiatieven van de taskforce lopen nog langer door, zoals de pilot verbeterd toezicht in het openbaar vervoer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.