Tram, HTM

Minder geweld, maar meer overlast in Haags openbaar vervoer

Tram, HTM

Het openbaar vervoer in Den Haag heeft het afgelopen jaar minder te maken gehad met ernstige geweldsincidenten als bedreiging, mishandeling of beroving dan het jaar ervoor. Het aantal minder ernstige incidenten zoals schelden en lastig vallen is gestegen.

Het Haagse gemeentebestuur heeft naar aanleiding van vragen van de PVV cijfers opgevraagd bij het Stadsgewest Haaglanden waaruit dat blijkt. In 2011 waren er 1025 ernstige geweldsincidenten (A-incidenten). Dat aantal daalde naar 735 in 2012. Het aantal minder ernstige incidenten (B-incidenten) steeg van 1731 in 2011 naar 2432 in 2012.

De incidenten worden geregistreerd volgens de ABC-methodiek van de landelijke Taskforce Veiliger Openbaar Vervoer. Het aantal C-incidenten – zoals voeten op de bank, roken of rotzooi maken – is niet bekend gemaakt.

Steekwerende vesten

Het gemeentebestuur ziet geen aanleiding om buitengewoon opsporingsambtenaren bij HTM uit te rusten met pepperspray en knuppels, zoals PVV voorstelt. Het college denkt niet dat dat de-escalerend zal werken. De opsporingsambtenaren zijn wel uitgerust met handboeien.

Er loopt een proef met steekwerende vesten die nog tot en met eind maart duurt. Na afloop besluit het gemeentebestuur of het zinvol is om medewerkers permanent te voorzien van zo’n vest.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.