Machinist, NS

Nieuwe cao NS: loonsverhoging van drie procent

Machinist, NS

De NS verhoogt de lonen van een groot deel van de medewerkers met drie procent. Ook belooft de NS de vakbonden een baangarantie tot 1 januari 2017. Dat is afgesproken in een akkoord over de nieuwe cao voor 16.000 machinisten, conducteurs, monteurs en service- en kantoormedewerkers. Vakbondbestuurder Roel Berghuis spreekt van een “mooi akkoord”.Per 1 februari 2013 worden de lonen verhoogd met drie procent. De cao loopt van februari 2013 tot 1 mei 2015. De onregelmatigheidstoeslag wordt verhoogd met zeven procent.

Baangarantie

In de nieuwe cao is een baangarantie tot 2017 afgesproken.  Berghuis: “Omdat de regering overweegt de ontslagbescherming ingrijpend te wijzigen en de WW te versoberen, was dit voor ons een zeer belangrijk punt. Werkzekerheid is, zeker in tijden van crisis, erg belangrijk voor werknemers.”

Vorige week werd bekend dat de NS de komende vier jaar ongeveer honderd miljoen wil bezuinigen. FNV Spoor sprak toen nog haar angst uit voor een massaontslag. 

In het akkoord is ook overeengekomen dat de NS dit jaar een kwart minder externe medewerkers zal inhuren. Dit geeft meer perspectief aan NS-personeel.

Meer perspectief

Er komt een inzetbaarheidsfonds van 1,5 miljoen euro voor bijvoorbeeld (om)scholing om mensen perspectief te geven op eventueel ander werk. Gepensioneerde NS’ers die door de nieuwe wetgeving kampen met een AOW-gat, krijgen weer klussen om dit gat op te vullen.

Harry van de Kraats, HR-directeur bij NS: “Wij zijn verheugd dat wij tot deze nieuwe cao konden komen met de bonden. Er is stevig onderhandeld de afgelopen weken, maar het resultaat is er ook naar. Er ligt, ondanks de zware economische omstandigheden, een evenwichtig en verantwoord pakket, waarbij wij onze medewerkers perspectief kunnen bieden en de dienstverlening naar de reiziger kunnen blijven uitbouwen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.