Treinschoonmakers in het geweer tegen hoge werkdruk

Zo’n 200 treinschoonmakers van Hago Rail Services (HRS) hebben maandagmiddag actie gevoerd bij het hoofdkantoor van NS in Utrecht. Aanleiding is de aangekondigde bezuiniging die HRS wil doorvoeren en waar het personeel de dupe van wordt. De schoonmakers vinden dat NS als opdrachtgever het nodige te verwijten valt. HRS is verrast door de actie.

HRS kampt met financiële problemen doordat NS bij de aanbesteding van het schoonmaakwerk het aantal uren te krap bemeten heeft. Daardoor is HRS gaan bezuinigen. Twintig procent van de treinschoonmakers heeft zijn baan al verloren en de werkdruk is enorm gestegen.

Vakbond

De Vakbond van Schoonmakers, onderdeel van FNV Bondgenoten, steunt de actie. De bond noemt de uitvoering van de schoonmaakopdracht op de eigen website onacceptabel. “Zeker als je bedenkt dat NS en HSR de Best Practice Award kregen van de Code Commissie Verantwoord Marktgedrag voor de praktische uitvoering van de ketenafspraken bij deze aanbesteding. Maar aan twee van die afspraken houdt HRS zich nu niet: ‘niet over de ruggen van de schoonmakers’ en ‘geen verhoging van de werkdruk'”, aldus FNV.

Met de actie wilden de werknemers de NS aanspreken op hun verantwoordelijkheid als opdrachtgever.  “We zijn nog lang niet moe. Als het moet gaan wij door tot de NS ons terug in dienst nemen”, zegt een van de schoonmakers op de FNV-website.

Contract

Vorig jaar sloot Vebego, het moederbedrijf van Hago, een vijfjarig contract met NedTrain voor de schoonmaak van alle ongeveer 3000 treinen van NS Reizigers in Nederland. Het contract is goed voor een omzet van 138 miljoen euro. Speciaal voor deze opdracht is Hago Rail Services opgericht.

HRS laat in een reactie weten verrast te zijn door de actie van het schoonmaakpersoneel. “Wij zijn al lange tijd in overleg met de vakbonden over de wijze waarop we op goede, verantwoorde manier invulling kunnen geven aan het terugdringen van de inzet van uren voor het treinschoonmaakcontract.” Na het binnenhalen van het contract is het aantal arbeidsplaatsen teruggebracht. Dat gebeurde door niet verlengen van tijdelijke contracten, terugbrengen van het aantal uitzendkrachten en het herplaatsen van treinschoonmakers. Dat laatste traject loopt nog, maar is bijna afgerond, laat een woordvoerster weten.

Efficiënter werken

Volgens de woordvoerster is het contract ook met minder personeel uitvoerbaar zonder dat de werkdruk daardoor enorm stijgt. Toen HRS de opdracht kreeg, ging het contract van vijf schoonmaakbedrijven over naar één. Dat betekent dat er efficiënter gewerkt kan worden, meent Hago. Ook zouden er meer medewerkers overgekomen zijn vanuit de vorige leveranciers naar Hago dan voorzien. Het bedrijf is van plan gewoon door te gaan met het lopende overleg met de vakbonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.