Conducteur, NS, trein

‘Agressie tegen treinpersoneel NS neemt toe’

Conducteur, NS, trein

Treinpersoneel van de NS krijgt steeds vaker te maken met agressieve reizigers. Vorig jaar vonden er ruim 8.100 incidenten plaats. Dat is een stijging van bijna 16 procent ten opzicht van 2011. Ook dit jaar dreigt het aantal meldingen weer boven de 8.000 uit te komen. Zwartrijden is de belangrijkste oorzaak van agressie.

Medewerkers van de NS deden in het eerste half jaar van 2013 melding 4.175 van een vorm van agressie. In het eerste half jaar van 2012 gebeurde dit nog 4.257 keer.

Zware incidenten

Spoormedewerkers zijn ook steeds vaker het slachtoffer van zware incidenten waarbij er sprake was van lichamelijk contact. Deze incidenten worden apart bij de NS Veiligheidscentrale gemeld. In de eerste tien maanden van 2012 kreeg de Veiligheidscentrale 579 keer meldingen van incidenten met lichamelijk contact.

Dit jaar werd er in dezelfde periode 858 keer melding gedaan van zware gevallen van agressie. In 47 gevallen leidde de agressie tot letsel bij de NS-medewerkers, zo blijkt uit de vertrouwelijke cijfers in handen van Nu.nl.

Explosieve stijging

Tot 2012 was er nog een afname van het aantal incidenten, maar sinds 2012 is er een explosieve stijging. De NS start in 2014 met een publiciteitscampagne, waarmee de vervoerder aandacht vraagt voor het probleem van agressie tegen spoorpersoneel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.