Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Veroorzakers overlast krijgen stationsverbod

Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Mensen die overlast veroorzaken op stations kunnen een verblijfsverbod krijgen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Onruststokers mogen na een verblijfsverbod niet langer op het station en de daarbij horende voorzieningen, zoals perrons, trappen, tunnels en liften verblijven. Het streven is om de wet begin 2015 in te laten gaan.

Mansveld: “Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Door dit verblijfsverbod op stations kunnen reizigers en personeel veilig op het station verblijven en reizen.”

Stationsverbod

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken, ongeacht of zij van plan zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer. Naar verwachting gaat het om tientallen mensen per jaar. De overtreding van het verblijfsverbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Nu hebben vervoerders al de mogelijkheid om overlastgevers een reisverbod op te leggen voor tram, trein, bus of metro. De huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende mogelijkheden om op te treden tegen overlastgevers op stations. Eerder stemde de ministerraad al in met dit voorstel van staatssecretaris Mansveld.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Veroorzakers overlast krijgen stationsverbod | OVPro.nl
Spoorwegpolitie, station Den Haag Holland Spoor

Veroorzakers overlast krijgen stationsverbod

Mensen die overlast veroorzaken op stations kunnen een verblijfsverbod krijgen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft daarvoor een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Onruststokers mogen na een verblijfsverbod niet langer op het station en de daarbij horende voorzieningen, zoals perrons, trappen, tunnels en liften verblijven. Het streven is om de wet begin 2015 in te laten gaan.

Mansveld: “Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Door dit verblijfsverbod op stations kunnen reizigers en personeel veilig op het station verblijven en reizen.”

Stationsverbod

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken, ongeacht of zij van plan zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer. Naar verwachting gaat het om tientallen mensen per jaar. De overtreding van het verblijfsverbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Nu hebben vervoerders al de mogelijkheid om overlastgevers een reisverbod op te leggen voor tram, trein, bus of metro. De huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende mogelijkheden om op te treden tegen overlastgevers op stations. Eerder stemde de ministerraad al in met dit voorstel van staatssecretaris Mansveld.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.