Citadis tram, RET, Rotterdam

Personeel van RET wil niet werken op oudejaarsnacht

Citadis tram, RET, Rotterdam

Het personeel van RET voelt er weinig voor om voortaan tijdens de jaarwisseling te moeten werken. RET-directeur Pedro Peters wil vanwege de drukte in Rotterdam afgelopen jaarwisseling komend jaar wel OV laten rijden na 20 uur. Maar volgens de ondernemingsraad van RET heeft het personeel daar geen zin in en maken ze zich zorgen over de veiligheid tijdens deze nacht.

Zoals gewoonlijk, eindigde de dienstregeling van RET op 31 december rond 20.00 uur. Volgens Peters is echter de behoefte aan OV tijdens oudjaar de afgelopen jaren flink gegroeid door het nationale vuurwerk bij de Erasmusbrug. Dit jaar kwamen er zo veel mensen kijken dat er een grote verkeersdrukte ontstond in de stad. Die verkeersdrukte had wellicht voorkomen kunnen worden als er nog OV had gereden.

Veiligheid personeel

De ondernemingsraad denkt echter dat de keuze om geen bussen, trams en metro’s te laten rijden tijdens oud en nieuw bewust is gemaakt. “Iedereen weet dat het veiligheidsaspect een van de belangrijkste redenen was om ooit te besluiten niet meer tijdens Oud en Nieuw met bus, tram en metro te rijden. Het zijn niet de gezelligste mensen die je moet vervoeren”, aldus een OR-lid van RET tegen RTV Rijnmond.

Ook is er meestal veel sprake van vernielingen in deze nacht. In 2008 werd nog een schade van 450.000 euro veroorzaakt tijdens de jaarwisseling. Om die reden worden tegenwoordig de ondergrondse metrostations afgesloten.

Ondernemingsraad

Peters had het plan om bijvoorbeeld bussen of metro’s laten rijden die automobilisten van parkeerplaatsen buiten Rotterdam naar de Erasmusbrug kunnen brengen en weer terug. Het is nog maar de vraag of dit ook werkelijk gaat gebeuren, nu de ondernemingsraad heeft laten weten dat ze niet achter het voornemen staat. Niet alleen maakt de ondernemingsraad zich zorgen om de veiligheid van het personeel, maar oudejaarsavond is ook de laatste vrije avond voor het OV-personeel.

Ook andere vervoerders rijden niet tijdens de jaarwisseling. Gewoonlijk rijden de laatste treinen, trams en bussen tussen 20 en 21 uur ’s avonds. HTM liet naar aanleiding van de berichten over RET wel weten later dit jaar te bepalen of ze wellicht trams en bussen zou laten rijden tijdens de komende jaarwisseling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Personeel van RET wil niet werken op oudejaarsnacht”

openOV|12.01.16|11:38

Gelukkig bestaat de mogelijkheid voor RET om gebruik te maken van een flexibele schil en het vaste personeel hier niet mee te “belasten”. Als de RET echter om de ondernemingsraad heen, wil voor deze dienstregeling, zal ze op basis van de WOR vervangende instemming moeten halen bij de vakbonden of naar de kantonrechter moeten. Aardig onderweg…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.