Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Dijksma: factcheck cijfers over daling agressie tegen NS

Toezichthouders, medewerkers Service en Veiligheid, NS, station Hoofddorp

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft beloofd te onderzoeken of de positieve cijfers van NS over het aantal gewelddadige incidenten tegenover NS-personeel wel echt kloppen. Dit zei ze naar aanleiding van vragen van CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tijdens het debat over de mishandeling van NS-personeel donderdag. Dijksma was bereid een ‘factcheck’ op de cijfers te zetten. 

Volgens Van Helvert klopt er niets van dat er sprake is van minder geweld in het OV. Hij zou namelijk van medewerkers horen dat ze klachten lang niet altijd melden. “Veiligheid & Service-mensen die klagen, krijgen de vraag of ze wel op de goede plek zitten. Doet u uw werk wel goed? Moet u misschien op cursus?” Daarom zouden NS-medewerkers vaak niet eens meer melden wanneer ze met een incident worden geconfronteerd.

Dijksma

Dijksma wilde de suggestie van Van Helvert niet zomaar voor waarheid aannemen. Ze zou namelijk geen bewijs hebben gevonden dat klachten niet gemeld worden en is ook van mening dat de spoorvervoerder juist alle medewerkers stimuleert om alle incidenten door te geven. Ze beloofde echter de bewering te gaan uitzoeken. “Vakbonden en de ondernemingsraad zitten bij de gesprekken en ik nodig hen graag uit te bevestigen dan wel te ontkennen of deze suggestie klopt.”

Overigens zijn ook andere politici van mening dat niet alle incidenten doorgegeven worden. Tweede Kamerlid Duco Hoogland van de PvdA bevestigde net als Van Helvert signalen te horen dat geweldsincidenten soms verbonden worden aan de vaardigheden van het personeel. Wim Eilert, vakbondsleider VVMC zei hierover: “Elke week krijgt spoorwegpersoneel met minimaal twaalf geweldsincidenten te maken. En dat zijn dan alleen de zwaardere gevallen die gemeld worden.”

Maatregelen

De politici vroegen de staatssecretaris om meerdere maatregelen, waaronder een sms-alert, meer politie-inzet en nog snellere sluiting van alle NS-poortjes. De mogelijkheid om NS-personeel extra te bewapenen, wees Dijksma van de hand. Ook in veel andere Europese landen is treinpersoneel uitgerust met handboeien, pepperspray of wapenstokken. “De bewapening van NS-personeel is niet aan de orde en de NS er is zelf ook geen voorstander voor”, aldus Dijksma. “Dit kan ook tot extra escalatie van geweld leiden en dit moeten we in ogenschouw nemen.”

Dat is ook de reden dat Dijksma een hoger boetebedrag voor zwartrijders nu niet wilde overwegen. De staatssecretaris wil na twee jaar het boetebedrag opnieuw evalueren, maar zei er nu bewust voor te hebben gekozen om het bedrag niet te hoog te maken. “Conducteurs willen zelf het bedrag niet te hoog hebben, want dit levert weer meer agressie op.”

Dubbele bemensing

Een van de grootste kritiekpunten tijdens het debat was het ontbreken van dubbele bemensing tijdens de avonduren. Vorig jaar werd afgesproken dat NS-personeel ’s avonds niet alleen de trein door zou hoeven, maar die maatregel is nog niet overal geregeld. De staatssecretaris gaf toe dat hier nog enkele stappen te nemen waren, met name omdat nu nog niet altijd voldoende mensen beschikbaar zijn.

Het zou voor de NS een uitdaging zijn om voldoende mensen te regelen, maar tegelijkertijd had de staatssecretaris er vertrouwen in dat de NS dit samen met de bonden op kan lossen. “Je hebt niet zomaar ergens mensen vandaan getoverd. Dit moet geregeld en gefinancierd worden en we hebben aangegeven voor de zomer weer opnieuw te spreken om te zien of alles op orde is.”

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Dijksma: factcheck cijfers over daling agressie tegen NS”

Antoine Berben|02.02.16|15:32

Naar mijn gevoel hebben we het hier alweer óók over de manier waarop door de directie van NS pleegt te worden omgegaan met de publiciteit en lijkt een gunstig bericht veel belangrijker te zijn dan een realistisch bericht.
Hoe dan ook indien dit zo is – hetgeen ik wil aannemen – is dit het zoveelste bewijs dat de directie van NS uitsluitend nog maar een geheel eigen koers vaart en dat is er een die voor personeel noch voor reizigers erg gunstig is. Wat mij betreft mag deze directeur weg!

kees boer|03.02.16|15:42

Ik weet het even niet meer,in diverse kranten staat dat de daling is tegen agressie NS ,doch de Telegraaf geeft een heel ander bericht van Noodkreet over uitblijven maatregelen tegen geweld,Ov-personeel vogelvrij,geweld dikwijls niet gemeld

Hans Jannink|09.02.16|13:00

De beschreven negatieve NS-cultuur over sociale (on)veiligheid (SV) bestaat al heel lang. De omvang van SV ‘meet’ je niet met uitsluitend (objectieve) gemelde(!) incidentendata. Overigens doet NS nauwelijks iets aan data-analyse. Want stel je voor wanneer de consequenties van het onveiligheidsprobleem echt zichtbaar worden. De NS strategie na een ernstig incident is pappen en nathouden om vervolgens (beloofde) maatregelen aantoonbaar te laten verdampen met reorganisaties i.c.m. archiefdementie.

Robert Jan Roos|15.03.16|21:17

Helder, de NS reiziger is een andere dan de OV reiziger. Zag dat ook op Zwolle, NS reizigers staan droog, ARRIVA reizigers hebben geen beschutting (op die ene stationsmedewerker van ARRIVA na die vele passagiers met zijn paraplu droog probeerde over te brengen.
Zo ook bij Den Haag Centraal. Mooie hal, maar indien je naar Madurodam wilt sta je heerlijk in de regen op een perron met wel 2!!! abri’s.
Tja, de weggebruikers hebben daar geen last van, blijven e terecht in hun vervoermiddel zitten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.