Veolia, trein, Limburg

OM én Veolia stappen naar rechter vanwege fraude Limburg

Het Openbaar Ministerie gaat spoorvervoerder NS, busbedrijf Qbuzz en vijf (oud-)bestuurders van NS vervolgen voor de rol die zij hebben gespeeld in de aanbestedingsfraude in Limburg. Zij worden beschuldigd van niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte of het schenden van bedrijfsgeheimen. Dit meldt een woordvoerder van het OM aan RTL Z.

Het Openbaar Ministerie wil nog niet kwijt om welke personen het precies gaat. Wel is al bekend dat een oud-bestuurder van de NS, twee bestuurders van Qbuzz, een bestuurder van dochteronderneming Abellio en een externe adviseur de hoofdverdachten zijn. Zij mogen binnenkort een dagvaarding verwachten.

Fraude

Er zijn bij NS acht personen geweest die hun functie moesten neerleggen. Het is dus niet zeker dat zij allemaal worden gedagvaard. De zaak zal zo snel mogelijk worden voorgelegd aan een rechter, meldt het OM. Het OM spant deze rechtszaak aan omdat door de fraude het vertrouwen van burgers en bedrijven in aanbestedingsprocedures een deuk heeft opgelopen. “Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat aanbestedingen eerlijk verlopen en dat het bedrijf met het beste bod de aanbesteding krijgt”, aldus het OM.

Begin vorig jaar werd de OV-concessie Limburg eerst aan Abellio gegund, totdat bleek dat de NS een voormalige medewerker van Veolia ingehuurd had en zo gevoelige bedrijfsinformatie kreeg doorgespeeld. Na die fraude werd Abellio uitgesloten van de concessie, stopte Timo Huges als algemeen directeur bij NS en moesten ook verschillende bestuurders bij NS, Abellio en Qbuzz hun functie neerleggen.

Veolia

Ook Veolia stapt naar de rechter om de schade die ze heeft geleden vanwege de onregelmatigheden rondom de aanbesteding van de OV-concessie Limburg te verhalen op NS. Eerdere gesprekken tussen de twee partijen over een schadevergoeding zijn op niets uitgelopen. NS, de voormalig concessiedirecteur van Veolia, René de Beer en bemiddelingsbureau PTRM worden gedagvaard. Volgens Veolia loopt de schade die het bedrijf heeft geleden in de miljoenen. Overigens zegt de vervoerder het te betreuren om naar de rechter te moeten stappen, maar dat ze geen andere keuze ziet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Inge Jacobs is vaste redacteur van VerkeersNet.nl en schrijft voor verschillende andere vakbladen van ProMedia Group, waaronder OVPro.nl.

1 reactie op “OM én Veolia stappen naar rechter vanwege fraude Limburg”

Hans Jannink|26.07.16|16:44

Mooi dat het OM nu vervoerders aanklaagt wegens oneerlijke praktijken. Echter, al die aanbestedingen in het verleden zijn ook niet bepaald ‘eerlijk’ verlopen. Zoals door (te) lage inschrijvingen waarvan de ‘bieder’ vooraf al wist dat het beloofde product niet waar te maken was. Overigens zijn die aanbestedingen nergens goed voor in dit soort sectoren. Geen enkele belofte wordt waar gemaakt. Hoogstens de geldschieters die er beter van worden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.