Bus Connexxion

Busovervallers in Almere krijgen celstraf van 3,5 en 2 jaar

De hoofdverdachte van een busoverval in Almere eerder dit jaar heeft een onvoorwaardelijke celstraf gekregen van 3,5 jaar. De rechtbank is van mening dat een voorwaardelijke straf geen nut heeft, vanwege de problematiek en houding van deze man. Bovendien pleegde hij deze overval in zijn proeftijd. Zijn mededader is veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Deze overval vond plaats in juni van dit jaar. Daarbij stapten de twee mannen met bivakmutsen de bus binnen en bedreigden de chauffeur en de passagiers in de bus – waaronder een zwangere vrouw – met een mes. Bij de overval werden de geldlade, een portefeuille en een tas met inhoud buitgemaakt. Buiten de bus stond nog een derde persoon te wachten.

Gevangenisstraffen

De officier van justitie had een gevangenisstraf van 36 maanden geëist tegen de hoofdverdachte, waarvan zes maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. De rechtbank heeft in dit geval dus een strengere straf opgelegd. “De buschauffeur en de passagier zijn zeer angstig geweest en hebben van de overval veel nadelige gevolgen ondervonden”, verklaart de rechter die keuze.

“Buschauffeurs bevinden zich tijdens hun werk in een kwetsbare positie. Zij zitten achter het stuur in een kleine ruimte en kunnen letterlijk geen kant op wanneer zij zich geconfronteerd zien met agressie en geweld. Voorts brengt geweld tegen buschauffeurs een groot gevoel van maatschappelijke onrust en brede maatschappelijke verontwaardiging teweeg. Buschauffeurs moeten hun publieke taak in rust en veiligheid kunnen uitvoeren.”

Boete

Het Openbaar Ministerie wilde verder dat de verdachten zouden opdraaien voor de schade die de slachtoffers hebben geleden. Vervoerder Connexxion, de overvallen chauffeur en de zwangere passagier eisten in totaal tienduizend euro schade. Uiteindelijk moeten de overvallers ongeveer 5000 euro betalen aan de chauffeur, 500 euro aan de zwangere vrouw en bijna 2000 euro aan vervoerder Connexxion. Naar verluidt hebben de verdachten bij de busoverval per persoon 17,00 euro te pakken gekregen.

De advocaat van de twee daders heeft laten weten dat beide verdachten in hoger beroep gaan. De mededader die nu 2 jaar cel opgelegd heeft gekregen, beweert zelfs helemaal niet bij de overval te zijn geweest.

busvisionbanner-1

Sociale veiligheid is een belangrijk onderwerp in het huidige OV, maar hoe kan de veiligheid van het rijdend personeel én de passagier het beste gerealiseerd worden? Daarover geeft FNV dit jaar een workshop tijdens BusVision, 12 – 13 oktober in Expo Houten. Registreer je snel. 

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.