Rechter: ontslag appende Arriva-chauffeur geoorloofd

Foto inge

Vervoerder Arriva heeft terecht besloten om eerder dit jaar een buschauffeur te ontslaan die achter het stuur een Whatsapp-bericht las. Hij stond op dat moment vast op een kruispunt, waar hij een aanrijding veroorzaakte – de bus werd geschampt door een vrachtauto. Dit werd allemaal vastgelegd door camera’s in de bus. Het ontslag leidde tot veel verontwaardiging bij collega-buschauffeurs. 

De chauffeur stapte na zijn ontslag naar de kantonrechter, omdat hij al zestien jaar zonder problemen bij Arriva werkte. Hij werd daar zelfs gezien als een voorbeeld voor anderen. Bovendien hoopte hij dat Arriva er rekening mee zou houden dat zijn zoontje ziek was op het moment dat hij het appje las.

Arriva hield haar poot echter stijf en de kantonrechter rechtvaardigde dit. Appen achter het stuur is zodanig verwijtbaar dat het begrijpelijk is dat Arriva de arbeidsovereenkomst met deze chauffeur ontbond. Daarbij moet de vervoerder wel een transitievergoeding aan de chauffeur betalen van ruim 22.000 euro, omdat de chauffeur altijd met onberispelijk gedrag heeft gewerkt.

Rechtszaak

Tijdens de rechtszaak probeerde de jurist van de chauffeur Arriva nog te bewegen om een ander besluit te nemen op basis van vergelijkbare zaken waarbij chauffeurs hun telefoon hadden bekeken. Deze werknemers werden niet ontslagen. Maar ook dat hielp niet. De jurist noemde de rechtszaak van Arriva volgens het AD een ‘proefprocedure’. Hij sloot daarbij niet uit dat meer chauffeurs de laan uitgestuurd zullen worden.

Maar Arriva meende dat alle situaties op zich staan en dat de chauffeur alleen zichzelf kan verwijten voor het ontslag. “In de wet staat dat je je telefoon niet mag gebruiken in het verkeer. Dat is levensgevaarlijk, toch zeker als je een bus bestuurt met op dat moment twaalf passagiers aan boord”, aldus de advocaat van Arriva.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Rechter: ontslag appende Arriva-chauffeur geoorloofd”

kees boer|21.08.18|22:00

Ik vind dit toch te ver gaan,een gele kaart of schorsing was meer op z’n plaats geweest,niet zo lang terug was er ook een rechtszaak dat iemand in de billen kneep maar toen vond men ontslag te ver gaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rechter: ontslag appende Arriva-chauffeur geoorloofd | OVPro.nl

Rechter: ontslag appende Arriva-chauffeur geoorloofd

Foto inge

Vervoerder Arriva heeft terecht besloten om eerder dit jaar een buschauffeur te ontslaan die achter het stuur een Whatsapp-bericht las. Hij stond op dat moment vast op een kruispunt, waar hij een aanrijding veroorzaakte – de bus werd geschampt door een vrachtauto. Dit werd allemaal vastgelegd door camera’s in de bus. Het ontslag leidde tot veel verontwaardiging bij collega-buschauffeurs. 

De chauffeur stapte na zijn ontslag naar de kantonrechter, omdat hij al zestien jaar zonder problemen bij Arriva werkte. Hij werd daar zelfs gezien als een voorbeeld voor anderen. Bovendien hoopte hij dat Arriva er rekening mee zou houden dat zijn zoontje ziek was op het moment dat hij het appje las.

Arriva hield haar poot echter stijf en de kantonrechter rechtvaardigde dit. Appen achter het stuur is zodanig verwijtbaar dat het begrijpelijk is dat Arriva de arbeidsovereenkomst met deze chauffeur ontbond. Daarbij moet de vervoerder wel een transitievergoeding aan de chauffeur betalen van ruim 22.000 euro, omdat de chauffeur altijd met onberispelijk gedrag heeft gewerkt.

Rechtszaak

Tijdens de rechtszaak probeerde de jurist van de chauffeur Arriva nog te bewegen om een ander besluit te nemen op basis van vergelijkbare zaken waarbij chauffeurs hun telefoon hadden bekeken. Deze werknemers werden niet ontslagen. Maar ook dat hielp niet. De jurist noemde de rechtszaak van Arriva volgens het AD een ‘proefprocedure’. Hij sloot daarbij niet uit dat meer chauffeurs de laan uitgestuurd zullen worden.

Maar Arriva meende dat alle situaties op zich staan en dat de chauffeur alleen zichzelf kan verwijten voor het ontslag. “In de wet staat dat je je telefoon niet mag gebruiken in het verkeer. Dat is levensgevaarlijk, toch zeker als je een bus bestuurt met op dat moment twaalf passagiers aan boord”, aldus de advocaat van Arriva.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Rechter: ontslag appende Arriva-chauffeur geoorloofd”

kees boer|21.08.18|22:00

Ik vind dit toch te ver gaan,een gele kaart of schorsing was meer op z’n plaats geweest,niet zo lang terug was er ook een rechtszaak dat iemand in de billen kneep maar toen vond men ontslag te ver gaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.