Ook FNV-leden akkoord met nieuwe cao Streekvervoer

FNV
FNV kantoor. Foto: FNV

Bijna zestig procent van de FNV-leden heeft positief geoordeeld over het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao in het streekvervoer. Daarmee is de nieuwe cao Streekvervoer een feit. De belangrijkste afspraken zijn een gemiddelde loonsverhoging van 3 procent per jaar en afspraken over extra onderbrekingen om de werkdruk te verminderen. Bijna 38 procent van alle leden die een stem uitbrachten was niet tevreden met het in juli behaalde resultaat.

Aan dit akkoord ging een periode van stakingen en onderlinge verwijten vooraf. Een nieuwe cao bleef dus ook lang uit, hoewel er wel eerder een akkoord werd bereikt. Vakbond FNV laat weten dat er in totaal 3021 stemmen zijn uitgebracht, wat uitkomt op 37 procent van het aantal FNV-leden in de sector Streekvervoer. “Het percentage ligt ruim boven de gemiddelde respons, hetgeen tekenend is voor de grote betrokkenheid van de leden”, aldus de vakbond.

Stakingen

Het duurde enkele maanden voor een akkoord kon worden bereikt. Meerdere malen staakten buschauffeurs en het kwam zelfs tot een rechtsgang. De werkgevers probeerden op die manier een landelijke staking in het streekvervoer tegen te houden. Uiteindelijk liet de rechter de actie wel doorgaan, maar ze benadrukte dat de vakbonden en de werkgevers er toch echt samen moesten uitkomen.

“Dit was een spannend traject”, licht Peter Wiechmann, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer, toe. “Natuurlijk in de eerste plaats omdat er massaal en succesvol actie is gevoerd door onze leden. Maar vervolgens omdat niet iedereen vond dat dit resultaat voldoende was. We blijven in gesprek met iedereen, zeker ook met de mensen die twijfelen of tegen zijn.” In 2019 wordt gekeken hoe de afspraken over de werkdruk in de praktijk uitpakken.

Werkdruk

Een groot speerpunt voor deze cao was het aanpakken van de werkdruk. De vakbonden eisten van de werkgevers zeer concrete afspraken om iets te doen tegen de hoge werkdruk. Nu wordt dit ook door de werkgevers erkend, meent FNV. Werkgevers hebben zich eraan gecommitteerd om sámen met de FNV de politiek aan te spreken en zich hard te maken voor een sociale aanbesteding. FNV: “Zo komt er een eind aan de steeds verdere uitholling van arbeidsvoorwaarden en de concurrentie ten koste van chauffeurs en stopt de race naar beneden.”

De leden van vakbond CNV hadden al eerder laten weten akkoord te zijn met het onderhandelingsresultaat. “De chauffeurs reageren overwegend erg positief”, vertelde onderhandelaar Hanane Chikhi maanden terug. “Ze zijn blij dat de acties een goed resultaat hebben opgeleverd met een aantal uitstekende afspraken.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.