Politie

Maand cel voor agressieve zwartrijder in trein

Een 39-jarige man die halverwege maart een NS-conducteur aanviel, is door de politierechter veroordeeld tot een maand cel. Uiteindelijk waren er vier agenten nodig om de zwartrijder uit de trein te krijgen. De politie werd ingeschakeld nadat de man de conducteur in de trein bij zijn stropdas en keycord greep. De conducteur kreeg daardoor het idee dat hij werd gewurgd.

Tijdens de zaak benadrukte de officier van justitie dat je af moeten blijven van mensen met een publieke taak. “Als conducteur heb je geen geweldsmiddelen zoals een agent. Je zit opgesloten in een trein en bent bij een agressieve situatie overgeleverd aan de hulp van reizigers.” De conducteur kwam er geschrokken, maar verder zonder letsel vanaf.

Zwartrijden

Het incident ontstond nadat de conducteur ontdekte dat de 39-jarige Pool geen treinkaartje had. Omdat hij ook geen identificatie bij zich had, ontstond een woordenwisseling en gebruikte de dader fysiek geweld. De conducteur kon loskomen en belde de politie, maar de dader bleef zich verzetten.

Er waren vier agenten nodig om de man uit de trein te krijgen die stilstond op station Alphen aan den Rijn en de agenten zetten pepperspray in. Bij aankomst op het politiebureau bleek dat de man alcohol en drugs bij zich had. Dit was voor de officier van justitie strafverzwarend en ze eiste vier weken cel. De rechter ging daarin mee. De dader is uiteindelijk veroordeeld voor bedreiging, wederspannigheid en het niet voldoen aan een ambtelijk bevel.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Maand cel voor agressieve zwartrijder in trein”

kees boer|04.04.19|17:35

Die straf is veel te mild gezien er landen zijn voor een zelfde soort vergrijp de straffen veel harder zijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.