Staking. Foto: FNV

OV-personeel grote steden staakt op 28 mei

Staking. Foto: FNV

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag leggen werknemers van de NS en stadsvervoerders op 28 mei het werk neer. De staking is bedoeld om een beter pensioen voor OV-personeel te realiseren. 

De staking is een vervolg op die van 18 maart. Toen lagen het treinverkeer en stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag in de ochtend 66 minuten grotendeels plat. Dat aantal minuten staat voor pensioenleeftijd die de vakbonden voor OV-personeel voor ogen hebben.

Bij de vorige actie waren de vakbonden erg tevreden over de actiebereidheid. De overlast voor de reizigers bleef toen enigszins beperkt. Bij een staking van 24 uur is dat niet het geval, dus op de 28 mei zelf zal blijken of er ook nu weer massaal wordt gestaakt. Feit is wel dat de vakbonden hierin samen optrekken en ook mensen uit andere sectoren vragen om een dag later voor hun pensioen te staken. Volgens de NOS overwegen werknemers in het streekvervoer nog of ze zullen aanhaken bij de staking op 28 mei.

‘Niet alleen voor onszelf’

Henri Janssen is bestuurder bij FNV Spoor en zegt het volgende over de actie: “Op en rondom het spoor kennen we veel fysiek en emotioneel zware functies. Agressie, onregelmatig werken, lawaai, lopen door rijdende treinen en voor de monteurs het treinonderhoud; het vergt veel van de mensen. Nu de AOW-leeftijd steeds verder naar achteren schuift, zie ik steeds vaker leden voor de finish uitvallen. Onze achterban vindt dat die gekkigheid gestopt moet worden.”

Bestuurders van CNV Vakmensen, VVMC en FNV Stadsvervoer laten zich in soortgelijke bewoordingen uit. Namens die laatste organisatie zegt Eric Vermeulen dat de pensioenkwestie iedereen raakt. “We doen dit niet alleen voor onszelf, maar voor alle Nederlanders die op een fatsoenlijke leeftijd van een welverdiend pensioen willen genieten. Nu is er één dag geen OV in de stad, om te voorkomen dat we straks bussen vol 70-plussers naar hun werk moeten rijden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.