Over twee jaar niet meer roken op de stations?

Als het aan ProRail ligt, is roken op de stations over een paar jaar verleden tijd. Nu mag roken hier alleen op een aantal onoverdekte plaatsen, maar volgens de infrabeheerder is het onvermijdelijk dat het publieke rookverbod op het gehele station wordt nageleefd. Daarom zoekt ProRail voor dit voornemen steun bij andere vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen.

Met deze andere groepen wordt onder meer nagedacht over hoe dit ingevoerd kan worden en dus ook op welke termijn. Tegen de Telegraaf spreekt ProRail de ambitie uit om al over twee jaar alle rookzones af te schaffen. Maar na een rondvraag blijkt dat nog niet al die partijen even enthousiast zijn. FNV benadrukt dat het personeel in ieder geval ergens moet kunnen roken en ook NS wil hier alleen aan meewerken als er bij zowel personeel als reizigers voldoende draagvlak bestaat.

Reizigers

De infrabeheerder zelf zegt dat de plannen voor een algeheel rookverbod worden ingegeven door een wens van reizigers. Zij zouden namelijk overlast ervaren van rokende medereizigers. Overigens geldt bij ProRail al een rookverbod voor personeel ín alle gebouwen. Alleen op de stations werd een uitzondering gemaakt, zodat er nog ruimte was voor reizigers en personeel om een sigaret op te steken.

Het is echter de bedoeling van ProRail om die rookzones op termijn op te heffen. Daarvoor is nu al veel meer draagvlak dan tien jaar geleden, zo stelt het bedrijf. Het rookverbod op stations en in de trein werd in Nederland in 2004 ingevoerd en het is de ambitie van de regering om roken de komende jaren nog minder aantrekkelijk te maken.

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Over twee jaar niet meer roken op de stations?”

Paul Lamote|31.07.19|12:55

En wie gaat dat verbod handhaven? 2/3 deel van de stations is onbemand.

kees boer|04.08.19|19:42

Op onoverdekt gedeelte moet het roken blijven toegestaan

Richard Roolvink|26.01.20|08:28

Roken is niet meer van deze tijd. 75% niet rokers in Nederland. Iedereen heeft recht op een rookvrije omgeving en een roker kan echt wel even zonder roken.

Richard Roolvink|26.01.20|08:30

Iedereen heeft recht op een rookvrije omgeving en een roker kan echt wel even zonder roken. Houdt rekening met je omgeving 75% Nederlanders roken niet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Over twee jaar niet meer roken op de stations? | OVPro.nl

Over twee jaar niet meer roken op de stations?

Als het aan ProRail ligt, is roken op de stations over een paar jaar verleden tijd. Nu mag roken hier alleen op een aantal onoverdekte plaatsen, maar volgens de infrabeheerder is het onvermijdelijk dat het publieke rookverbod op het gehele station wordt nageleefd. Daarom zoekt ProRail voor dit voornemen steun bij andere vervoerders, vakbonden en reizigersverenigingen.

Met deze andere groepen wordt onder meer nagedacht over hoe dit ingevoerd kan worden en dus ook op welke termijn. Tegen de Telegraaf spreekt ProRail de ambitie uit om al over twee jaar alle rookzones af te schaffen. Maar na een rondvraag blijkt dat nog niet al die partijen even enthousiast zijn. FNV benadrukt dat het personeel in ieder geval ergens moet kunnen roken en ook NS wil hier alleen aan meewerken als er bij zowel personeel als reizigers voldoende draagvlak bestaat.

Reizigers

De infrabeheerder zelf zegt dat de plannen voor een algeheel rookverbod worden ingegeven door een wens van reizigers. Zij zouden namelijk overlast ervaren van rokende medereizigers. Overigens geldt bij ProRail al een rookverbod voor personeel ín alle gebouwen. Alleen op de stations werd een uitzondering gemaakt, zodat er nog ruimte was voor reizigers en personeel om een sigaret op te steken.

Het is echter de bedoeling van ProRail om die rookzones op termijn op te heffen. Daarvoor is nu al veel meer draagvlak dan tien jaar geleden, zo stelt het bedrijf. Het rookverbod op stations en in de trein werd in Nederland in 2004 ingevoerd en het is de ambitie van de regering om roken de komende jaren nog minder aantrekkelijk te maken.

Auteur: Inge Jacobs

4 reacties op “Over twee jaar niet meer roken op de stations?”

Paul Lamote|31.07.19|12:55

En wie gaat dat verbod handhaven? 2/3 deel van de stations is onbemand.

kees boer|04.08.19|19:42

Op onoverdekt gedeelte moet het roken blijven toegestaan

Richard Roolvink|26.01.20|08:28

Roken is niet meer van deze tijd. 75% niet rokers in Nederland. Iedereen heeft recht op een rookvrije omgeving en een roker kan echt wel even zonder roken.

Richard Roolvink|26.01.20|08:30

Iedereen heeft recht op een rookvrije omgeving en een roker kan echt wel even zonder roken. Houdt rekening met je omgeving 75% Nederlanders roken niet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.