Mark Rutte (foto: Rijksoverheid)

Premier Rutte bedankt medewerkers openbaar vervoer

“U doet fantastisch werk, veel dank daarvoor.” Met die woorden stak minister-president Mark Rutte maandagavond in zijn tv-toespraak onder meer het openbaar vervoer-personeel een hart onder de riem. De maatregelen om het coronavirus te bestrijden behoren volgens Rutte tot de meest ingrijpende die ooit in vredestijd genomen zijn in Nederland.

De premier sprak maandagavond via radio en televisie het Nederlandse volk toe om de maatregelen die de Nederlandse regering neemt om het coronavirus te bestrijden, toe te lichten. Aan ondernemers had Rutte de boodschap dat de overheid hen niet in de steek laat. Hij zei zich te realiseren dat de financiële gevolgen groot zullen zijn, zonder in te gaan op welke manier de regering kleine en grote bedrijven denkt te kunnen ondersteunen. Eerder werd al wel bekend dat kleine tot middelgrote bedrijven die in financiële moeilijkheden komen door de coronacrisis vanaf maandag een overbruggingskrediet kunnen aanvragen waarbij de overheid grotendeels garant staat.

Het advies van de minister president is: “Luister naar de adviezen van de deskundigen als het RIVM, geef iedereen de ruimte om hun werkt te doen. Denk hierbij aan het ziekenhuispersoneel, hulpverleners zoals de brandweer en politie, maar ook de mensen in het OV. U doet fantastisch werk, bedankt daarvoor. Mijn boodschap aan de Nederlandse bevolking: let op elkaar.”

Niet op slot

Rutte benadrukte daarnaast dat het land niet helemaal op slot gaat omdat het de vraag is hoe effectief zo’n maatregel zal zijn. Er zullen nog veel mensen besmet raken de komende tijd, is de verwachting. Maar vanuit de Nederlandse overheid is gekozen voor een beheerste besmetting in afwachting van een vaccin. Hierdoor kan er geleidelijk groepsimmuniteit worden opgebouwd onder de minder kwetsbare groepen.

Door allemaal zo veel mogelijk binnen te blijven en bijeenkomsten met grote groepen mensen te vermijden wordt volgens een Rutte een enorme piek aan besmettingen voorkomen, en daarmee een enorme druk op de zorg. “We moeten mensen met een slechte gezondheid en de kwetsbare ouderen beschermen tegen het virus, zodat de sterken groepsimmuniteit opbouwen.”

Vrijwel lege treinen

De Nederlandse bevolking gaf maandag massaal gevolg aan de oproep om thuis te blijven. Als gevolg hiervan waren stations een treinen vrijwel leeg. NS en OV-NL spreken van 85 procent minder reizigers. Vrijwel alle vervoerders hebben aangegeven de dienstregeling aan te passen en met name in de ochtend- en avondspits een groot aantal treinen en bussen te schrappen. Maar verder blijft het OV waar mogelijk operationeel, zeggen de vervoerders, onder meer om er voor te zorgen dat mensen met cruciale beroepen uit vitale sectoren, zoals de gezondheidszorg, op hun werk kunnen komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.