CNV kantoor in Utrecht

CNV: uitzendkrachten lopen meeste risico op verlies inkomen

Bron: Inge

Nu ook in de OV-sector veel werk wegvalt door de coronacrisis, dreigen vooral uitzendkrachten tussen wal en schip te vallen. Zij lopen het grootste risico om hun werk en inkomen kwijt te raken. Daarom vraagt vakbond CNV Vakmensen aan uitzendbureaus om op een nette manier met deze krachten om te gaan, zodat ze zo goed mogelijk door de crisis heen worden geholpen.

“Het gaat hier om een groep kwetsbare mensen, die nu opeens massaal zonder werk zitten en vaak weinig financiële reserves hebben”, aldus vakbondsonderhandelaar Marten Jukema. “We moeten met elkaar voorkomen dat zij zonder inkomen thuis komen te zitten. Er is een vangnet voor werknemers, er is geld voor zzp’ers, laat er dan ook perspectief zijn voor al die uitzendkrachten. Een grote groep bungelt nu, zij moeten zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen.”

Eerlijke behandeling

Er ligt hier vooral een taak voor de uitzendbureaus, vindt de vakbond. De tijden zijn nu al onzeker en nu ontvangt CNV ook nog eens signalen dat uitzendkrachten slechtere contracten krijgen aangeboden of zelfs helemaal zonder inkomen naar huis worden gestuurd. Daarom vraagt CNV of de bureaus zo netjes mogelijk willen omgaan met deze medewerkers en bestaande contracten willen respecteren.

Als dat niet gebeurt, zal de vakbond daarnaar handelen. Het kijkt vooral streng naar uitzendbureaus die willen rommelen met bestaande contracten. Jukema: “Foute uitzendbureaus pakken we keihard aan. We roepen uitzendkrachten op om zich bij ons te melden zodra ze een slechter contract krijgen voorgeschoteld.” Hij wijst er ook op dat er nu weliswaar sectoren stil komen te liggen, maar dat het in andere sectoren nu al drukker wordt of in de toekomst juist heel druk zal worden. “Daar liggen dus mogelijkheden.”

Noodpakket

Bovendien hoopt CNV dat medewerkers snel meer duidelijkheid krijgen, aangezien het noodpakket van het kabinet ook voor de uitzendbranche is. “Uitzendbureaus kunnen een tegemoetkoming krijgen voor de uitzendkrachten die bij hen in dienst zijn. En zelfs voor uitzendkrachten met een uitzendbeding biedt het noodpakket perspectief. Als er voorlopig geen werk is bij de inlener, kan het uitzendbureau hen een tijdelijk contract aanbieden. Daar stelt de overheid geld voor beschikbaar. Onze oproep aan al die uitzendbureaus is dus: neem je verantwoordelijkheid en laat de uitzendkrachten niet aan hun lot over.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.