Syntus Overijssel in Deventer

FNV bezorgd over personeel na besluit IJssel-Vecht

Foto: inge

De provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel moeten snel duidelijk maken wat het personeel zal merken van het intrekken van de concessie IJssel-Vecht. Het is voor de medewerkers namelijk onduidelijk wat de impact is van deze beslissing. Dat stelt vakbond FNV Personenvervoer.

Dinsdagavond maakten de drie provincies bekend dat ze van plan zijn om de concessie in te trekken, vanwege de onregelmatigheden die zijn ontdekt bij vervoerder Keolis. Dit heeft grote gevolgen voor de invulling van de concessie en het huidige contract loopt al in december af. “Dit is een zeer ingrijpend besluit voor alle betrokkenen, maar vooral voor de medewerkers. Zij weten nu niet waar ze aan toe zijn”, aldus Anita Dries, bestuurder FNV Personenvervoer.

Vervolg

Er zijn nu twee opties. De provincie is in gesprek met de vervoerders die tijdens het eerdere aanbestedingsproces tweede en derde zijn geworden, om te bekijken of een van hen de concessie alsnog op zich zou kunnen nemen met hetzelfde bod als ze destijds deden. Als de provincies en vervoerders er niet uitkomen, moet een nieuwe aanbesteding worden uitgeschreven. Vanwege de korte tijd die nog rest tot het einde van het huidige contract, lijkt een noodconcessie noodzakelijk. Ook daarvoor moet worden besloten wie die zal uitvoeren en op welke manier.

Vakbond FNV ziet de huidige situatie als bewijs dat marktwerking in het OV op de huidige wijze niet werkt. Dries: “Dit toont aan waar het mis gaat in de marktwerking. De druk om het vervoer binnen te halen is zo hoog dat vervoerders er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Provincies moeten aanbesteden op basis van kwaliteit en niet alleen op basis van de prijs én er moeten sociale voorwaarden gesteld worden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.