Boa's bij RET-bus (foto: Rick Keus)

Boa’s RET hoeven niet meer op politie te wachten voor arrestantenvervoer

Beeldbank RET

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van stadsvervoerder RET mogen sinds deze maand zelfstandig arrestanten vervoeren naar het politiebureau. Door niet langer te hoeven wachten tot de politie ter plaatse is, verkleint de kans op escalatie en frustratie bij de arrestant. Eerder kregen boa’s van de GVB en HTM al dezelfde bevoegdheid.

De Rotterdamse handhavers zijn afgelopen periode getraind om arrestanten te kunnen vervoeren in een speciale bus die door de RET is aangeschaft. In eerste instantie kunnen arrestanten alleen worden overgebracht naar de twee politiebureaus in het centrum van Rotterdam. Vanaf december is dit mogelijk voor alle bureau’s in de stad en vanaf februari 2021 in de gehele concessie.

Professionelere boa-organisatie

Normaal gesproken schakelen boa’s de politie in als een arrestant naar het politiebureau moet worden gebracht. Nu zij dit zelf kunnen doen, neemt naast de wachttijd ook het aantal assistentiemeldingen bij de politie af. De samenwerking biedt daarmee voordelen voor beide partijen en zorgt volgens de politie bovendien voor een professionelere boa-organisatie.

In juni van dit jaar kregen boa’s van de RET al de mogelijkheid om op afstand een ID-controle te doen bij de politie. Dat is bij twijfel van de identiteit van verdachten nodig om een proces-verbaal te kunnen uitschrijven. Ook hiervoor moest de politie eerder fysiek aanwezig zijn. De gegevensuitwisseling vindt nu plaats via een beveiligd communicatiesysteem van de veiligheidsafdeling van de RET.

De politie streeft ernaar dat in de toekomst meer boa’s zelfstandig arrestanten kunnen overbrengen naar het bureau en op afstand identiteit kunnen controleren. Daarom worden uit de samenwerking met de RET lessen getrokken voor eventuele uitbreiding naar andere regio’s.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.