Trein op station Driebergen-Zeist (foto: NS/Arno Leblanc)

NS werkt krimpplannen verder uit: opnieuw minder banen op stations

NS wil het aantal medewerkers met een logistieke of coördinerende taak op het station terugbrengen. Het voorgenomen besluit heeft impact op circa 170 banen en maakt deel uit van het eerder aangekondigde besparingsprogramma. De spoorvervoerder is van plan te snijden in de functies procesleider perron en coördinator wal. Eerder maakte NS al het voornemen bekend om het aantal servicebalies op stations te halveren.

“We moeten kritisch kijken naar de kosten”, benadrukt NS nog maar eens. De vervoerder moet tot 2025 in totaal 1,4 miljard euro besparen om de financiële gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Dat heeft gevolgen voor circa 2.300 banen, al wordt niemand gedwongen ontslagen. De nieuwste plannen, die zijn voorgelegd aan de ondernemingsraad, houden in dat op nog maar 10 in plaats van 25 stations een procesleider perron werkzaam is. Voor elk station blijft wel een coördinator wal beschikbaar, al wordt hun werkgebied in sommige gevallen groter.

In de nieuwe NS-cao is een werkgelegenheidsgarantie afgesproken, wat betekent dat naar een andere functie wordt gezocht voor de circa 170 medewerkers die worden getroffen door de plannen.

Onmisbaar op 10 stations

De procesleider perron voert vooral logistieke taken uit, zoals het signaleren van mogelijke verstoringen in de treindienst en het ondersteunen van machinisten bij het splitsen en combineren van treinstellen. Op tien stations blijft de functie bestaan, onder meer door de complexiteit van de dienstregeling en de kans dat een grote verstoring op deze stations kan zorgen voor meerdere verstoringen elders in het land.

De coördinator wal coördineert de inzet van de medewerkers op het station en is het aanspreekpunt voor medewerkers op meerdere stations tegelijk. NS diende eind vorig jaar een adviesaanvraag in bij de ondernemingsraad over het voorgenomen besluit om de service op stations aan te passen. Dit heeft tot gevolg dat in de toekomst minder medewerkers hoeven te worden aangestuurd.

Petitie tegen krimpplannen

Het eerdere voornemen om het aantal treinstations met service- en ticketbalies fors terug te brengen, met impact op circa 300 fte, houdt de gemoederen flink bezig. Vakbond FNV Spoor overhandigt vrijdag voor het NS-hoofdkantoor in Utrecht een petitie tegen deze krimpplannen, die meer dan 21.000 keer is ondertekend. Daarbij zullen 200 medewerkers aanwezig zijn, het maximum dat de gemeente Utrecht vanwege de coronamaatregelen toestaat.

NS leed vorig jaar een nettoverlies van liefst 2,6 miljard euro. Bovenop het gestarte besparingsprogramma is aanvullende overheidssteun nodig, pleitte president-directeur Marjan Rintel. Deze week werd ook duidelijk wat de voorgenomen plannen zijn voor bezuinigingen van EBS, HTM en RET in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de dienstregeling, maar ook voor het personeel van de drie vervoerders.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “NS werkt krimpplannen verder uit: opnieuw minder banen op stations”

kees boer|10.03.21|11:05

Veiligheid moet op zowel station als in de trein voorop staan ;als ik wel eens in de trein reis zie ik dat er op diverse sectoren medewerk[st]er wordt gevraagd ;dan moeten ze bij deze waar het overtollig wordt het eerst selecteren

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.