Protest tegen krimpplannen NS in Utrecht

Vakbonden willen onder voorwaarden in gesprek over krimpplannen NS

Eigen beeld OVPro

Vakbonden FNV Spoor en VVMC zijn bereid om met spoorvervoerder NS verder in gesprek te gaan over de plannen om te snijden in het aantal servicemedewerkers op treinstations. Hoewel NS heeft herhaald geen reden te zien om het voornemen in te trekken, gaan de bonden “mits alles bespreekbaar is” in op een uitnodiging van de vervoerder.

De vakbonden overhandigden NS vorige maand een petitie waarin het bedrijf werd opgeroepen de plannen in te trekken en de bonden inspraak te geven bij eventuele nieuwe maatregelen. Als dat niet zou gebeuren, werden vakbondsleden opgeroepen het werk neer te leggen. De petitie met ruim 21.000 handtekeningen werd overhandigd in het bijzijn van 200 NS-medewerkers, die hun onvrede uitten over het plan om het aantal servicebalies op stations meer dan te halveren. Volgens de vakbonden komen hierdoor de service en sociale veiligheid in gevaar.

Gezamenlijk proces

NS schreef de vakbonden daarop de signalen “zeer serieus” te nemen in de besluitvorming, maar geen reden te zien om de adviesaanvragen in te trekken. Wel heeft de vervoerder vanwege alle ontwikkelingen met de ondernemingsraad verkend hoe, in een gezamenlijk proces “met een brede vertegenwoordiging uit de medezeggenschap”, tot een gedragen besluit te komen. Een van de vertrekpunten daarbij is dat de petitie “zichtbaar” deel uitmaakt en wordt meegenomen in de besluitvorming.

De vervoerder heeft aangegeven de plannen ook verder met de vakbonden te willen bespreken zodat hun input kan worden meegenomen, mits dit gebeurt met inachtneming van de afgesproken rollen. Daarmee doelt NS erop dat er geen afzonderlijk traject komt met de vakbonden. Er is namelijk afgesproken dat de vertegenwoordiging van medewerkers die zich tot de bonden hebben gewend, wordt georganiseerd door de ondernemingsraad. Die heeft op zijn beurt aangegeven dat er ruimte is voor de vakbonden.

Bonden willen toezegging

FNV Spoor en VVMC hebben NS vorige week laten weken onder voorwaarden bereid te zijn om in te gaan op de uitnodiging. “Alleen met de toezegging dat alles bespreekbaar is en dat de inhoudelijke punten in het belang van onze leden ook mee worden genomen.” De spoorvervoerder heeft tot uiterlijk vrijdag 23 april de tijd gekregen om hiermee akkoord te gaan en de bonden een uitnodiging te versturen.

Bekijk de videoreportage van de petitie-overhandiging vorige maand:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.