Reisinformatie station Amsterdam-Zuid (foto: NS)

Over twee jaar bezetting treinverkeersleiders weer op orde

Beeldbank NS

ProRail verwacht in 2023 weer voldoende treinverkeersleiders te hebben. De spoorbeheerder kampt al langer met onderbezetting, waardoor soms minder of geen treinen kunnen rijden. Ook de komende periode is overlast voor reizigers, vervoerders en verladers niet uit te sluiten volgens ProRail.

Dat heeft de spoorbeheerder laten weten aan staatssecretaris Van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat. In een brief aan de Tweede Kamer informeert hij de Kamerleden over maatregelen die ProRail op korte en lange termijn neemt om de problemen op te lossen.

Oud-werknemers inzetten

Op korte termijn probeert ProRail als er ergens gaten vallen waar mogelijk personeel in te zetten van andere verkeersleidingsposten. Dat kan niet altijd omdat een treinverkeersleider het spoortraject dat onder een post valt goed moet kennen. Daarom worden mensen extra opgeleid en wordt gekeken of verkeersleiders op afstand kunnen bijspringen bij een andere post. Verder zet ProRail onder meer voormalige treinverkeersleiders tijdelijk in, onder wie oud-werknemers die onlangs met pensioen zijn gegaan.

Eerder dit jaar vielen er verschillende keren treinen uit door een tekort aan personeel op de verkeersleidingsposten, zoals recent nog begin augustus en eind juli. Onlangs vertrok de directeur van de Verkeersleiding Roel Salden. In een intern bericht dat zusterblad SpoorPro eind juli in handen kreeg liet Salden weten niet de juiste persoon te zijn om de personeelsbezetting bij de verkeersleidingsposten weer op orde te krijgen.

Nederland heeft treinverkeersleidingsposten in Groningen, Zwolle, Utrecht, Arnhem, Eindhoven, Maastricht, Roosendaal, Rotterdam, Zwijndrecht, Den Haag, Alkmaar en Amsterdam.

Extra verkeersleiders opleiden

Om de bezetting structureel weer op peil te krijgen is ProRail hard bezig om nieuwe treinverkeersleiders te werven. De afgelopen jaren zijn er al meer mensen opgeleid. Het werving- en selectiebeleid is fors verhoogd. Sinds 2018 is aantal nieuw opgeleide verkeersleiders verdrievoudigd. In 2023 verwacht ProRail weer voldoende mensen te hebben, zo heeft de spoorbeheerder verteld aan Van Weyenberg. Tot die tijd moet ProRail ernaar streven om reizigers en vervoerders zo snel mogelijk duidelijkheid te geven als er onverhoopt treinen uitvallen, zo benadrukt de staatssecretaris.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.