Staking NS-medewerkers dichtbij. Foto: NS
staking

Cao-akkoord tussen NS en FNV ver weg: acties lijken onvermijdelijk

Staking NS-medewerkers dichtbij. Foto: NS

De vierde onderhandelingsronde voor een nieuwe cao NS is op een grote deceptie uitgelopen. Volgens FNV toont NS geen enkele blijk van waardering voor haar medewerkers. “De NS lijkt bewust bezig te zijn de tekorten in de organisatie op te lossen door werknemers verder uit te knijpen”, schrijft FNV op haar website.

NS heeft afwijzend gereageerd op de voorstellen van FNV. Het nadenken over een automatische prijscompensatie is voor de NS onbespreekbaar. Ook heeft NS volgens FNV een zeer teleurstellend loonbod ingediend. “Door de torenhoge inflatie gaat jullie koopkracht, als het aan NS ligt, keihard naar beneden”, schrijft FNV naar de NS-medewerkers.

NS heeft wel een kleine toezegging gedaan tijdens de vierde onderhandelingsdag. De NS heeft het voorstel om de ouderenregeling te koppelen aan de AOW-leeftijd ingetrokken. Ook is NS bereid om de reistijd naar opleidingen buiten standplaats te betalen en de mogelijkheid te bieden om een elektrische fiets te leasen.

Met deze kleine toezegging is FNV niet tevreden. Ze verwachten vooral toezeggingen om de werkdruk tegen te gaan. Volgens de vakbond kunnen medewerkers nu nauwelijks verlof krijgen en moeten ze veel overwerken. Daarnaast verwacht de vakbond ook hogere lonen voor de medewerkers.

Staking

Donderdag 7 juli is de reserve onderhandelingsdag en dan gaan de cao-onderhandelingen verder, maar een akkoord lijkt ver weg. Acties lijken onvermijdelijk. “Het is aan NS om een actietraject af te wenden. Mochten acties nodig blijken, gaat onze stakingskas voor stakende FNV Spoor leden uiteraard open. Wij zijn ervan overtuigd dat als de verschillen zo groot blijven, de actiebereidheid enorm zal zijn.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.