Cao-commissie NS voor de vijfde onderhandelingsronde. Foto: FNV
Lage lonen

Zomerstaking dreigt na mislukken cao-onderhandelingen NS

Cao-commissie NS voor de vijfde onderhandelingsronde. Foto: FNV

NS en de vakbonden hebben in de vijfde onderhandelingsronde geen akkoord bereikt over een nieuwe cao. Volgens FNV verliepen de onderhandelingen dramatisch en wilde NS niet meebewegen. Als het aanbod van NS wordt weggestemd door de vakbondsleden op 1 augustus, dan volgen er vrijwel zeker acties.

NS heeft een nieuwe voorstellenbrief ingediend voorafgaand aan de vijfde onderhandelingsronde. De loonsverhoging in dit voorstel komt neer op 3,2 procent op jaarbasis en dat is voor FNV te laag. “Dit ligt ver onder de torenhoge inflatie. Met dit loonbod gaan de medewerkers van NS er fors in koopkracht op achteruit. Dat is natuurlijk onacceptabel”, schrijft FNV op haar website.

FNV was niet alleen ontevreden over het loonaanbod, ook zijn ze ontevreden over de pensioenafspraken. “NS weigert concrete afspraken te maken om weer te komen tot de maximale pensioenopbouw”. De NS weigert de RVU-regeling te verlengen. Ook weigeren ze de looptijd van het social plan en werkgelegenheidsgarantie tot ruim na de nieuwe gunning van het Hoofdrailnet te verlengen. Daarnaast is FNV ontevreden over de jeugdschalen die nog steeds in de cao zitten.

Daarnaast zit FNV ook met de werkdruk in de maag. FNV vroeg de NS daarom om “socialer” te roosteren. Bijvoorbeeld dat medewerkers minder weekenden, nachten of diensten met weinig pauze krijgen. Daar wil NS geen enkele afspraak over maken. Ook de thuiswerkvergoeding is voor NS een onderwerp waar ze geen afspraken over willen maken.

Platte poen cao-voorstel

Nadat de vijfde onderhandelingsronde werd gestaakt heeft NS nog een laatste voorstel extra gedaan. Dit voorstel komt niet in de buurt van de cao-wensen van FNV. “Het betreft feitelijk een platte poen cao-voorstel van 4,5% en een eenmalige bruto uitkering van 650 euro voor een looptijd van 12 maanden”. In dit aanbod zit ook een optie voor hoofdconducteurs en V&S medewerkers om uren op te hogen naar 40 in de week. De NS denkt met dit voorstel de personeelstekorten op te lossen.

FNV gaat beide voorstellen van NS voorleggen aan haar leden. Ook vragen ze aan de leden of ze bereid zijn om actie te voeren als het aanbod van NS wordt afgewezen. De kans dat het wordt afgewezen is groot aangezien de onderhandelaars van FNV enorm ontevreden zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.