Treinuitval

Vakbonden: ‘NS-staking kan nog voorkomen worden’

Leeg station Waddinxveen.Foto: NS

De aangekondige staking van de NS-medewerkers kan nog voorkomen worden, meldt CNV. NS heeft volgens de vakbond nog twee dagen om een goed voorstel te doen. “Als we snel een goede cao hebben, zijn die acties helemaal niet nodig”, zegt onderhandelaar Roel van Riezen.

De staking begint komende woensdag. “Op veel NS-trajecten in het noorden zullen treinen uitvallen. De actie zal daardoor ook verstoringen kunnen geven op andere plekken in het land”, zegt van Reizen. Naar verwachting rijdt woensdag tijdens de 24-uurstaking het treinverkeer rond Zwolle, Lelystad, Groningen en Leeuwarden niet.

Op 26 augustus vindt de staking plaats in regio West. Naar verwachting rijdt het treinverkeer rond Rotterdam, Den Haag en Dordrecht niet. Op 29 augustus is Noord-Holland aan de beurt, dan zal naar verwachting het treinverkeer rondom Amsterdam volledig plat liggen. Internationale treinen die vanaf Amsterdam Centraal of Schiphol vertrekken zullen ook veel hinder ervaren.

Op 30 augustus staken NS-medewerkers in regio Midden. Treinverkeer rondom Utrecht en Amersfoort zal dan 24 uur niet rijden. De laatste geplande staking vindt plaats op 31 augustus in Oost- en Zuid-Nederland. Onder andere Zutphen, Hengelo, Enschede, Arnhem en Nijmegen zullen de treinen stilstaan. Ook in Limburg zullen NS-treinen niet rijden.

Begrip

“We raden reizigers aan om voor vertrek de actuele reisinformatie te checken”, zegt Roel van Riezen. CNV hoopt op enig begrip van de reiziger. “We organiseren de staking niet voor niks. Er zijn op dit moment ruim 1.000 vacatures bij NS, maar intussen moeten al die treinen wel blijven rijden. Dat is iedere dag weer een uitdaging. De werkdruk is enorm en de spoormedewerkers balen ervan dat ze niet de service en kwaliteit kunnen leveren die ze graag zouden willen. NS moet daar meer oog voor hebben. Dat betekent een goede cao, met betere roosters en in deze tijd van enorme inflatie een stevige loonsverhoging.”

Als de stakingen van de komende twee weken niks opleveren, dan volgen in de week erna landelijke acties, laten de vakbonden weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.