rustig

Reizigers lijken voorbereid op treinstaking Noord-Holland

NS staakt in regio Noordwest. Foto: ANP/Ramon van Flymen

De stations Amsterdam Centraal en Schiphol liggen er maandagochtend rustig bij. De meeste mensen zijn op de hoogte van de derde estafettestaking van het NS-personeel in Noord-Holland. Op Schiphol kijken slechts een paar mensen naar de borden hoe ze in Amsterdam moeten komen.

Voornamelijk buitenlanders zijn niet allemaal op de hoogte van de staking en vragen zich op Schiphol af hoe ze op Amsterdam Centraal komen. Op kaartjesautomaten hangen briefjes, waarop in het Engels is aangegeven dat er een staking is, plus een kaartje waarop staat aangegeven welke treinen daardoor niet rijden. Verder is het druk met auto’s die naar de luchthaven rijden. Vanaf de luchthaven gaan er wel treinen naar Utrecht, Almere en Den Haag, al zijn het er wel minder.

Ook op Amsterdam Centraal is het rustig. Op de informatieborden is te lezen dat er geen treinen rijden en dat wordt ook omgeroepen op het station. Er zijn vooral toeristen met koffers en tassen die kijken hoe ze op Schiphol moeten komen. Op een briefje geplakt op het glas van de servicebalie staat geschreven dat mensen die naar Schiphol willen eerst een tram moeten nemen naar het Museumplein, om vanaf daar de bus naar de luchthaven te pakken.

Gestrande reizigers

Een man die met zijn gezin naar het Amerikaanse Seattle vliegt, heeft net op Amsterdam Centraal nietsvermoedend treinkaartjes gekocht naar Schiphol. “We gaan naar huis en vliegen om 14.30. Hopelijk halen we ons vliegtuig”, zegt hij terwijl hij zich haast richting de tram die hem naar de bus brengt die naar Schiphol rijdt. Even verderop staan een moeder en dochter, die na een nachtje Amsterdam naar Apeldoorn moeten. “Gisteravond zagen we nog dat de internationale trein naar Duitsland gewoon ging en we dachten dat die zou stoppen in Apeldoorn. Maar dat is toch niet zo.”

Op Rotterdam Centraal lijken ook niet veel mensen verrast. Op het informatiebord staat bij ongeveer 60 procent van de treinreizen de melding ‘cancelled’. Vooral treinen richting Amsterdam zijn het probleem. Volgens een medewerker van een informatiestand staan er ook wel veel treinen gepland die uiteindelijk alsnog niet gaan.

Op Den Haag Centraal is het maandagochtend even voor 07.00 uur een stuk rustiger dan normaal. Volgens medewerkers van de rangeerdienst staan op de perrons treinen, maar is niet duidelijk of ze überhaupt vertrekken. Op de borden met reisinformatie zijn op dat moment vijf uitvallende treinen aangegeven. Het gaat vooral om treinen richting Amsterdam en hoger in Noord-Holland.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet/ANP

1 reactie op “Reizigers lijken voorbereid op treinstaking Noord-Holland”

Pat Rick|31.08.22|15:36

N/Z-lijn moet zo snel mogelijk doorgetrokken worden naar Schiphol/Hoofddorp. Want men is te afhankelijk van NS/ProRail. Schiphol is ook ’s werelds grootste luchthaven die geen metro/skytrain heeft.

De zuidflank van A’dam loopt vast en metrodekking voor de METROpoolregio Amsterdam zou zeker helpen fileprobleem/fijnstof/stikstofprobleem op te lossen. Dit is evident en onbegrijpelijk dat dit al is gerealiseerd in een welvarend land als Nederland. Dus niet lullen maar poetsen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.