Geen toenadering NS

Vakbonden denken na over vervolgacties na deels succesvolle NS-staking

Verlaten Station Baarn tijdens NS-staking. Foto: ProMedia/Sander van Vliet

“De stakingen zijn deels geslaagd en deels niet geslaagd.” Dat zegt bestuurder Roel van Riezen van CNV Vakmensen na afloop van de estafettestaking door NS-personeel. De laatste regionale staking vond afgelopen woensdag plaats in Oost- en Zuid-Nederland De vakbonden gaan zeer binnenkort praten over vervolgacties.

Van Riezen noemt de staking deels een succes omdat bijna al het NS-personeel eraan meedeed. Hij voegde eraan toe dat de staking voor een deel niet is geslaagd door de landelijke gevolgen. Dinsdag lag het treinverkeer in vrijwel het hele land plat als gevolg van een staking in het midden van het land. “Wij hadden als bonden gekozen voor een regionale aanpak, maar de NS maakte een andere keuze waardoor de gevolgen voor de reizigers veel groter werden. Bovendien maakte de NS pas heel laat bekend dat er dinsdag bijna geen treinen zouden rijden”, zegt Van Riezen. De NS stelde zelf dat de impact van de geplande actiedag in het midden van het land zo groot was dat er in vrijwel het hele land geen NS-treinen konden rijden.

NS zoekt geen toenadering

Verder vindt Van Riezen het teleurstellend dat de estafettestaking de NS niet heeft gestimuleerd om toenadering tot de bonden te zoeken. Een van de cao-eisen van de vakbonden is een automatische compensatie voor prijsstijgingen in het salaris van NS-medewerkers. Ook willen de bonden een eenmalige uitkering van 600 euro en een aanpassing van de regeling om eerder te stoppen met werken. Onder de NS-cao vallen zo’n 16.700 medewerkers.

“We gaan nu als bonden zeer binnenkort praten over vervolgacties. Hoe die er gaan uitzien, kunnen we nog niet zeggen”, aldus Van Riezen.

Eerder kondigde FNV landelijke acties aan als vervolg op de regionale stakingen. “Als na afloop NS nog altijd niet akkoord gaat met onze cao-eisen, dan volgen in de week na de regionale stakingen ook landelijke stakingen”, meldt FNV.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.