Principeakkoord

Stakingen van de baan vanwege cao-doorbraak vakbonden en NS

Gestrande reiziger op Eindhoven Centraal. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Vakbonden FNV, CNV, VVMC en VHS en de NS hebben zondagochtend vroeg een cao-resultaat bereikt. De vakbond legt dat voor aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde acties van de baan, meldt FNV Spoor. NS bevestigt dat.

De onderhandelingen werden zaterdagochtend hervat en gingen tot de vroege ochtend van zondag door. Om hun eisen kracht bij te zetten, organiseerden de vakbonden FNV, CNV en VVMC meerdere regionale stakingen. De meest recente, afgelopen vrijdag, legde het treinverkeer in heel Nederland stil. Ook voor komende week stonden acties gepland.

Leden van de vakbonden mogen nog stemmen over het principeakkoord. Daarvoor organiseren de bonden informatiesessies, waarna de leden digitaal kunnen aangeven of ze tevreden zijn met het cao-resultaat. “Ik ben pas tevreden als onze leden in grote meerderheid ja hebben gezegd”, zegt FNV-onderhandelaar Henri Janssen. Zijn collega van CNV, Jerry Piqué, verklaart blij te zijn met alle extra toezeggingen die de NS deed. “Ten opzichte van het eindbod in juli is het bijna een verdubbeling.”

In de overeenkomst is onder meer een loonsverhoging in twee stappen van gemiddeld 9,25 procent afgesproken, schrijft FNV in een korte verklaring. Daarnaast keert NS werknemers in december en in juli eenmalig 1000 euro uit. De cao heeft een looptijd van achttien maanden.

Om de werkdruk te verlichten, een belangrijk punt voor het personeel, kunnen werknemers vaker gegarandeerd vrij krijgen dan nu het geval is. Ook heeft de NS volgens de vakbonden toegezegd te onderzoeken hoe de hoeveelheid nachtwerk omlaag kan. Daarnaast gaat het bedrijf volop werven om een pool arbeidskrachten voor het weekend op te zetten, meldt CNV.

Ook rept de vakbond van “inflatiereparatie” in een overzicht van hoofdpunten uit het akkoord. Dit houdt in dat werknemers extra geld krijgen als de inflatie dit jaar hoger uitvalt dan de voorspellingen van het Centraal Planbureau. Bij een vol procentpunt meer inflatie gaat het om 500 euro extra bij een fulltime verband. “Het gaat om koopkrachtbehoud gedurende de looptijd van de cao, daarna moeten we er weer opnieuw over onderhandelen”, zegt Piqué.

“Cao nog niet de oplossing voor alles”

“Ik ben blij dat er een onderhandelingsresultaat is bereikt”, zegt waarnemend president-directeur Bert Groenewegen van NS. “Met dit voorstel komen we de collega’s tegemoet die zich zorgen maken over de stijgende kosten van hun levensonderhoud. Tegelijkertijd is deze cao nog niet de oplossing voor alles wat speelt. NS houdt oog voor de zorgen van collega’s over werkdruk, werkplezier en het tekort aan collega’s. Dit tekort aan collega’s zorgt er helaas voor dat we onze dienstregeling moeten afschalen. Dit alles bij elkaar plaatst ons voor een moeilijke opgave die niet eenvoudig op te lossen is, maar waar we volop mee aan de slag zijn en mee doorgaan.”

Of de afgesproken loonsverhoging tot extra dure kaartjes maakt, kan de NS niet zeggen. Dat komt omdat daar allerlei afspraken over zijn gemaakt met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. “We zijn aan best veel spelregels gebonden bij het bepalen van de prijs voor een treinkaartje. We mogen niet veel meer doen dan een inflatiecorrectie, al is de inflatie nu natuurlijk erg hoog.”

Complimenten aan de onderhandelaars

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) is blij dat de bonden en de NS het eens geworden zijn over een cao. “Het is goed nieuws voor alle reizigers dat er een akkoord is bereikt tussen de vakbonden en NS en dat de aangekondigde stakingen van de baan zijn.”

“Mijn complimenten aan de onderhandelaars van de vakbonden en NS die de hele nacht hebben doorgewerkt om dit te bereiken”, laat Heijnen weten in een schriftelijke reactie. “Het laat zien dat alle partijen vastberaden waren er samen uit te komen en het is heel mooi dat dat is gelukt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.