Anne Hettinga, Aike Schoots

Arriva opent werkplaats voor treinonderhoud in eigen beheer

VIDEO – Arriva gaat het onderhoud van treinen in eigen beheer doen. Voorheen besteedde het bedrijf dit nog uit. Arriva opende deze maand samen met Strukton Rail een nieuwe werkplaats voor reizigers- en werktreinen. Het bedrijf gaat hiermee de concurrentie aan met onderhoudsbedrijf NedTrain van de NS.

De nieuwe werkplaats in Zutphen heeft vijf sporen en moderne voorzieningen. Ariva gebruikt twee van deze sporen voor het onderhoud van de 38 treinen van de Vechtdallijnen en de regio Achterhoek Rivierenland. 

De overige sporen gebruikt Strukton Rail voor het onderhoud van spoormachines en locomotieven. Ook worden treinbeveiligingssystemen ingebouwd en treinmaterieel en systemen gereviseerd.

Eigen investeringen

Directeur Aike Schoots van Strukton Rail: “Voor de spoorbranche is het bijzonder om te zien dat particuliere bedrijven met eigen investeringen in treinen investeren en daarmee in concurrentie een beter product voor de reiziger neerzetten.”

Directeur Anne Hettinga van Arriva: “Ik denk dat deze samenwerking de volgende stap is in de hele evolutie die binnen de ov-sector plaatsvindt. Twaalf jaar geleden en al die jaren daarvoor werd al onderhoud alleen door NedTrain gedaan zonder concurrentie.”

Eigen beheer

Arriva was jaren geleden de eerste partij die het onderhoud bij een andere partij onderbracht. Het vervoersbedrijf deed dat bij onderhoudsbedrijf Voith. Arriva gaat nu zelf de treinen onderhouden. 

Hettinga: “We verwachten dat we dit tegen minstens hetzelfde kwaliteits- en veiligheidsniveau kunnen doen voor nog scherpere prijzen. Dit is een mooi resultaat van marktwerking.”

Strukton Rail had al een treinenwerkplaats in Zutphen, maar deze werkplaats was te klein geworden voor de steeds grotere machines. Schoots: “In deze nieuwe werkplaats kunnen we treinen ook onderhouden in tijden dat het sneeuwt of dat er andere problemen zijn.” 

Het spoor in Zutphen sluit goed aan op de landelijke spooraders en ook het internationale spoor.

Aanleg

Strukton Bouw heeft de werkplaats gebouwd en de inrichting van het terrein verzorgd. Strukton Rail heeft het emplacement en het spoor in de werkplaats aangelegd.

Bekijk hieronder de videoreportage van SpoorProTV waarin directeur Aike Schoot van Strukton Rail en directeur Anne Hettinga van Arriva vertellen over de samenwerking:

Marieke van Gompel

Auteur: Bart Pals

3 reacties op “Arriva opent werkplaats voor treinonderhoud in eigen beheer”

Jac Turlings|16.10.12|10:26

Connexxion onderhoudt de eigen treinen al vanaf de start op de Veluwe zelf vanuit Amersfoort.

Coen Storm|17.10.12|11:10

Geachte Redactie,

de titel van uw artikel is helaas niet juist, Arriva onderhoud de treinen samen met Strukton in een gezamenlijke werkplaats. Connexxion heeft niet alleen een eigen werkplaats in Amersfoort maar onderhoud de treinen ook daadwerkelijk zelf.
Uiteraard bent u van harte welkom om eens een kijkje te komen nemen.

C Storm Manager Rail

Marieke van Gompel|17.10.12|11:45

Beste heer Storm,

Bedankt voor uw reactie. Ik heb de kop van het artikel aangepast. En ja, ik kom graag een keer langs bij de werkplaats van Connexxion.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.