Trein, Arriva, Vechtdallijnen

Overzicht effecten nieuwe dienstregeling bij regiovervoerders

De nieuwe dienstregeling die op 9 december is ingegaan, is bij de meeste regionale en stadsvervoerders goed verlopen. Arriva, met de meeste wijzigingen van concessiegebieden, had wat meer moeite met het inpassen van de nieuwe dienstregeling. Zo was het treinverkeer tussen Arnhem en Winterswijk en tussen Groningen en Bad Nieuweschans lange tijd gestremd.

Arriva zette daar vervangend busvervoer in. De verstoringen waren in de middag weer verholpen. Woordvoerder Roos Zevenboom van Arriva: “Het is nog nooit gebeurd dat een vervoerder tegelijkertijd in vier grote, nieuwe concessiegebieden start.”

“Op de Vechtdallijnen zijn bijvoorbeeld 80 nieuwe medewerkers van Arriva begonnen. Die moeten ook nog wennen”, stelt Zevenboom.

Uitschuiftrede

Op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk bleek de combinatie van de treinvervoerders Arriva en Breng nog niet helemaal vlekkeloos te verlopen. Zevenboom: “Als een trein van Breng laat vertrekt, dan ontstaan er ook voor Arriva problemen.” Verder was er op deze lijn een probleem met een uitschuiftrede van een trein die het treinverkeer blokkeerde. Dit probleem is inmiddels verholpen.

Ook waren er problemen met het busvervoer van Arriva. 

In en rond Leiden, Gouda en de Bollenstreek werd geklaagd over volle bussen en onduidelijkheid over nieuwe vertrektijden. In Leiden had dat te maken met de in gebruikname van 24 hybride bussen waarvan de systemen nog niet volledig waren ingesteld.

Informatieverstrekking

Bij regionale vervoerder Connexxion waren er geen grote knelpunten te melden. Op lijnen waar veel zaken zijn veranderd worden extra medewerkers ingezet voor informatieverstrekking. De vervoerder stelde reizigers voorafgaand via internet en diverse advertenties op de hoogte van de wijzigingen in de dienstregeling. Ook werden scholieren en bedrijven op de hoogte gebracht.

Ook bij de RET verliep de ochtendspits soepel. RET zette geen extra mensen in omdat de nieuwe dienstregeling weinig grote veranderingen met zich meebrengt. De lijnen veranderen nauwelijks en er wordt grotendeels met hetzelfde materieel en bestuurders gereden.

Ombouwen bussen

In maart van dit jaar werd bekend dat de RET met ingang van 9 december het busvervoer van de gehele regio Rotterdam gaat verzorgen. RET was al in de regio actief, maar kreeg er met het winnen van de concessie  90 bussen en 200 medewerkers van Qbuzz bij.

Woordvoerder Eline Klooster van RET: “RET rijdt nu rond met eigen materieel (Mercedes Citaro, red.) en met overgenomen bussen van Qbuzz (Man, red.). Naar verwachting zullen de 90 bussen van Qbuzz rond de kerst zijn omgebouwd.”

Communicatie via Twitter

Ook de bussen van de RET worden aangepast voor de nieuwe concessie-eisen, onder meer met een Exploitatie Beheer Systeem (EBS). EBS zorgt voor actuele reisinformatie over waar een bus zich op dat moment bevindt. Verder komen er schermen in de bussen die onder meer informatie geven over aansluitingen.

Woordvoerder Harald Hameleers van HTM: “Bij HTM is de nieuwe dienstregeling goed verlopen. De eigenaren zijn veranderd maar de chauffeurs zijn hetzelfde gebleven. We hebben duidelijk gecommuniceerd via onder meer mailings en Twitter. In januari 2013 komen er wat grotere wijzigingen aan in de dienstregeling van de trams van HTM.”

Aansluiting

Ook bij GVB waren er weinig problemen, doordat er weinig is veranderd. Reizigers werden vooraf via advertenties, Twitter en mailings geïnformeerd. 

Woordvoerder Leonie Scholten van GVB: “Soms hoorden we hier en daar een klacht. Een omleiding van een lijn kan voor de een positief en voor de ander negatief uitvallen. Uit navraag bij onze verkeersleiding en klantenservice blijkt dat in zijn algemeenheid alles goed loopt.”

Ook bij Veolia was er maandag weinig bijzonders te melden, stelt woordvoerder Suzan van Beek. “Alleen in Limburg bleek dat de aansluiting van onze treinen op de treinen van de NS in sommige gevallen wat krap was. We gaan dit een paar weken samen met ProRail monitoren en waar nodig aanpassen.”

Krappe aansluitingen

In de plaatsen waar de dienstregeling gewijzigd is, zette Veolia medewerkers in om reizigers te informeren zoals in de regio Haaglanden en Zeeland. 

In de provincie Noord-Brabant start de nieuwe dienstregeling van Veolia vanaf 6 januari volgend jaar.

Bij de NS hadden reizigers last van volle treinen, vertragingen en te krappe aansluitingen. Bij de treinvervoerder zijn er veel zaken gewijzigd in de nieuwe dienstregeling. De vervoerder stelde zowel ‘klachten als complimenten te horen, zoals bij elke nieuwe dienstregeling’.

Marieke van Gompel

Algemeen directeur Anne Hettinga van Arriva:

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Overzicht effecten nieuwe dienstregeling bij regiovervoerders | OVPro.nl
Trein, Arriva, Vechtdallijnen

Overzicht effecten nieuwe dienstregeling bij regiovervoerders

De nieuwe dienstregeling die op 9 december is ingegaan, is bij de meeste regionale en stadsvervoerders goed verlopen. Arriva, met de meeste wijzigingen van concessiegebieden, had wat meer moeite met het inpassen van de nieuwe dienstregeling. Zo was het treinverkeer tussen Arnhem en Winterswijk en tussen Groningen en Bad Nieuweschans lange tijd gestremd.

Arriva zette daar vervangend busvervoer in. De verstoringen waren in de middag weer verholpen. Woordvoerder Roos Zevenboom van Arriva: “Het is nog nooit gebeurd dat een vervoerder tegelijkertijd in vier grote, nieuwe concessiegebieden start.”

“Op de Vechtdallijnen zijn bijvoorbeeld 80 nieuwe medewerkers van Arriva begonnen. Die moeten ook nog wennen”, stelt Zevenboom.

Uitschuiftrede

Op de spoorlijn Arnhem-Winterswijk bleek de combinatie van de treinvervoerders Arriva en Breng nog niet helemaal vlekkeloos te verlopen. Zevenboom: “Als een trein van Breng laat vertrekt, dan ontstaan er ook voor Arriva problemen.” Verder was er op deze lijn een probleem met een uitschuiftrede van een trein die het treinverkeer blokkeerde. Dit probleem is inmiddels verholpen.

Ook waren er problemen met het busvervoer van Arriva. 

In en rond Leiden, Gouda en de Bollenstreek werd geklaagd over volle bussen en onduidelijkheid over nieuwe vertrektijden. In Leiden had dat te maken met de in gebruikname van 24 hybride bussen waarvan de systemen nog niet volledig waren ingesteld.

Informatieverstrekking

Bij regionale vervoerder Connexxion waren er geen grote knelpunten te melden. Op lijnen waar veel zaken zijn veranderd worden extra medewerkers ingezet voor informatieverstrekking. De vervoerder stelde reizigers voorafgaand via internet en diverse advertenties op de hoogte van de wijzigingen in de dienstregeling. Ook werden scholieren en bedrijven op de hoogte gebracht.

Ook bij de RET verliep de ochtendspits soepel. RET zette geen extra mensen in omdat de nieuwe dienstregeling weinig grote veranderingen met zich meebrengt. De lijnen veranderen nauwelijks en er wordt grotendeels met hetzelfde materieel en bestuurders gereden.

Ombouwen bussen

In maart van dit jaar werd bekend dat de RET met ingang van 9 december het busvervoer van de gehele regio Rotterdam gaat verzorgen. RET was al in de regio actief, maar kreeg er met het winnen van de concessie  90 bussen en 200 medewerkers van Qbuzz bij.

Woordvoerder Eline Klooster van RET: “RET rijdt nu rond met eigen materieel (Mercedes Citaro, red.) en met overgenomen bussen van Qbuzz (Man, red.). Naar verwachting zullen de 90 bussen van Qbuzz rond de kerst zijn omgebouwd.”

Communicatie via Twitter

Ook de bussen van de RET worden aangepast voor de nieuwe concessie-eisen, onder meer met een Exploitatie Beheer Systeem (EBS). EBS zorgt voor actuele reisinformatie over waar een bus zich op dat moment bevindt. Verder komen er schermen in de bussen die onder meer informatie geven over aansluitingen.

Woordvoerder Harald Hameleers van HTM: “Bij HTM is de nieuwe dienstregeling goed verlopen. De eigenaren zijn veranderd maar de chauffeurs zijn hetzelfde gebleven. We hebben duidelijk gecommuniceerd via onder meer mailings en Twitter. In januari 2013 komen er wat grotere wijzigingen aan in de dienstregeling van de trams van HTM.”

Aansluiting

Ook bij GVB waren er weinig problemen, doordat er weinig is veranderd. Reizigers werden vooraf via advertenties, Twitter en mailings geïnformeerd. 

Woordvoerder Leonie Scholten van GVB: “Soms hoorden we hier en daar een klacht. Een omleiding van een lijn kan voor de een positief en voor de ander negatief uitvallen. Uit navraag bij onze verkeersleiding en klantenservice blijkt dat in zijn algemeenheid alles goed loopt.”

Ook bij Veolia was er maandag weinig bijzonders te melden, stelt woordvoerder Suzan van Beek. “Alleen in Limburg bleek dat de aansluiting van onze treinen op de treinen van de NS in sommige gevallen wat krap was. We gaan dit een paar weken samen met ProRail monitoren en waar nodig aanpassen.”

Krappe aansluitingen

In de plaatsen waar de dienstregeling gewijzigd is, zette Veolia medewerkers in om reizigers te informeren zoals in de regio Haaglanden en Zeeland. 

In de provincie Noord-Brabant start de nieuwe dienstregeling van Veolia vanaf 6 januari volgend jaar.

Bij de NS hadden reizigers last van volle treinen, vertragingen en te krappe aansluitingen. Bij de treinvervoerder zijn er veel zaken gewijzigd in de nieuwe dienstregeling. De vervoerder stelde zowel ‘klachten als complimenten te horen, zoals bij elke nieuwe dienstregeling’.

Marieke van Gompel

Algemeen directeur Anne Hettinga van Arriva:

Onderwerpen: , , , , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.