NS neemt stroom af van windmolenpark Luchterduinen

NS neemt de komende jaren stroom af van het nieuwe windmolenpark Luchterduinen voor de kust van IJmuiden en Zandvoort. Dat is onderdeel van het plan van de vervoerder om vanaf 2018 alle benodigde energie voor het spoor van nieuwe windmolenparken te krijgen. Deze maand werd de laatste turbine in Luchterduinen geplaatst, de eerste stroom ging naar NS. 

De stroom uit Luchterduinen van energiebedrijf Eneco betreft jaarlijks 100 Gwh voor de spoorbedrijven, ongeveer twintig procent van de totale output. Het is het eerste nieuwe offshore windmolenpark in Nederland dat gaat leveren aan het spoor. Vanaf 2018 wil de vervoerder alle benodigde energie uit groene stroom betrekken. Samen met windmolenpark Noordoostpolder levert Luchterduinen vijftig procent van deze hoeveelheid. De rest komt uit Noorwegen, Zweden en België.

Groene stroom

Alle spoorvervoerders in Nederland hebben zich verenigd in VIVENS en onder leiding van NS het contract voor de levering van de groene stroom aan Eneco gegund. Die levert de spoorbedrijven 1,4 Terawattuur (TWu) aan groene stroom uit diverse bronnen. Dat is omgerekend het stroomgebruik van alle inwoners van Amsterdam. De concessie duurt tien jaar.

Dankzij treinen die minder energie gebruiken, machinisten die zuiniger rijden en verlichting niet onnodig aan laten, weten spoorwegvervoerders steeds meer energie te besparen. “Jaarlijks zo’n vijf procent aan stroomkosten”, weet NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Dat maakte het volgens hem haalbaar om het stroomgebruik te vergroenen zonder een meerprijs aan de reiziger door te berekenen.

CO2-uitstoot

Sinds 2005 is het stroomgebruik per reizigerskilometer bij NS al 30 procent minder. Momenteel kost iedere reizigerskilometer 13 gram aan CO2-uitstoot. In 2018, wanneer het volledige spoornet vergroend is, moet dat volgens NS nul zijn.

Eneco kreeg in 2011 een toezegging van maximaal 989 miljoen euro subsidie voor bouw en onderhoud van het windpark voor een periode van 20 jaar. Of dit bedrag ook volledig wordt uitgekeerd is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs.

Risico’s spreiden

Om de grote risico’s te spreiden die gepaard gaan met de exploitatie van een windmolenpark op zee, heeft Eneco een partnerschap met Mitsubishi gesloten. Die nam een belang van vijftig procent in het park. Het Prinses Amaliawindpark dat 17 kilometer noordelijker ligt, is ook van Eneco. Daarnaast ligt het OWEZ-park van Nuon/Shell.

De eerste stroom voor NS kwam in mei al uit Luchterduinen. Het park ligt op 23 kilometer buiten de kust tussen IJmuiden en Zandvoort, telt 43 windturbines en een hoogspanningsinstallatie (OHVS). Waterbouwkundige grootheid Van Oort was verantwoordelijk voor de plaatsing van de turbines. Daarvoor werd een speciaal installatieschip gebouwd, de Aeolus. Het is het eerste offshore windmolenpark sinds zeven jaar dat is gebouwd in Nederland.

windmolenpark, luchterduinen, eneco

windmolenpark, luchterduinen, eneco

Bekijk de volledige fotoreportage hier.

Martijn van Best

Lees ook:

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

NS neemt stroom af van windmolenpark Luchterduinen | OVPro.nl

NS neemt stroom af van windmolenpark Luchterduinen

NS neemt de komende jaren stroom af van het nieuwe windmolenpark Luchterduinen voor de kust van IJmuiden en Zandvoort. Dat is onderdeel van het plan van de vervoerder om vanaf 2018 alle benodigde energie voor het spoor van nieuwe windmolenparken te krijgen. Deze maand werd de laatste turbine in Luchterduinen geplaatst, de eerste stroom ging naar NS. 

De stroom uit Luchterduinen van energiebedrijf Eneco betreft jaarlijks 100 Gwh voor de spoorbedrijven, ongeveer twintig procent van de totale output. Het is het eerste nieuwe offshore windmolenpark in Nederland dat gaat leveren aan het spoor. Vanaf 2018 wil de vervoerder alle benodigde energie uit groene stroom betrekken. Samen met windmolenpark Noordoostpolder levert Luchterduinen vijftig procent van deze hoeveelheid. De rest komt uit Noorwegen, Zweden en België.

Groene stroom

Alle spoorvervoerders in Nederland hebben zich verenigd in VIVENS en onder leiding van NS het contract voor de levering van de groene stroom aan Eneco gegund. Die levert de spoorbedrijven 1,4 Terawattuur (TWu) aan groene stroom uit diverse bronnen. Dat is omgerekend het stroomgebruik van alle inwoners van Amsterdam. De concessie duurt tien jaar.

Dankzij treinen die minder energie gebruiken, machinisten die zuiniger rijden en verlichting niet onnodig aan laten, weten spoorwegvervoerders steeds meer energie te besparen. “Jaarlijks zo’n vijf procent aan stroomkosten”, weet NS-woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Dat maakte het volgens hem haalbaar om het stroomgebruik te vergroenen zonder een meerprijs aan de reiziger door te berekenen.

CO2-uitstoot

Sinds 2005 is het stroomgebruik per reizigerskilometer bij NS al 30 procent minder. Momenteel kost iedere reizigerskilometer 13 gram aan CO2-uitstoot. In 2018, wanneer het volledige spoornet vergroend is, moet dat volgens NS nul zijn.

Eneco kreeg in 2011 een toezegging van maximaal 989 miljoen euro subsidie voor bouw en onderhoud van het windpark voor een periode van 20 jaar. Of dit bedrag ook volledig wordt uitgekeerd is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs.

Risico’s spreiden

Om de grote risico’s te spreiden die gepaard gaan met de exploitatie van een windmolenpark op zee, heeft Eneco een partnerschap met Mitsubishi gesloten. Die nam een belang van vijftig procent in het park. Het Prinses Amaliawindpark dat 17 kilometer noordelijker ligt, is ook van Eneco. Daarnaast ligt het OWEZ-park van Nuon/Shell.

De eerste stroom voor NS kwam in mei al uit Luchterduinen. Het park ligt op 23 kilometer buiten de kust tussen IJmuiden en Zandvoort, telt 43 windturbines en een hoogspanningsinstallatie (OHVS). Waterbouwkundige grootheid Van Oort was verantwoordelijk voor de plaatsing van de turbines. Daarvoor werd een speciaal installatieschip gebouwd, de Aeolus. Het is het eerste offshore windmolenpark sinds zeven jaar dat is gebouwd in Nederland.

windmolenpark, luchterduinen, eneco

windmolenpark, luchterduinen, eneco

Bekijk de volledige fotoreportage hier.

Martijn van Best

Lees ook:

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.