Vakbond FNV Spoor sleept NS voor de rechter

FNV
FNV kantoor. Foto: FNV

Vakbond FNV Spoor heeft NS begin deze maand gedagvaard, omdat de vervoerder zich niet zou houden aan de cao-afspraak over de Overgangsregeling VUT. De vakbond beschuldigt NS ervan geen rekening te houden met de verhoogde pensioenleeftijd bij medewerkers die enkele jaren terug hebben toegezegd met vervroegd pensioen te gaan. Zij worden daardoor nu geconfronteerd met een ‘AOW-gat’. FNV wil dat NS de afspraak alsnog nakomt, zodat het inkomen van deze medewerkers gerepareerd wordt.  

In de cao was afgesproken dat medewerkers via de ‘Overeenkomst Overgangsregeling VUT 40’ (OVUT) met pensioen konden vóór de oorspronkelijke pensioendatum. Deze medewerkers hebben via een garantie-uitkering vanaf 60 jaar recht op 75 procent van hun bruto inkomen in actieve dienst en vanaf 65 jaar recht op 70 procent van hun bruto inkomen. Maar volgens de vakbond berekent de vervoerder deze garantie-uitkering nog steeds inclusief de AOW-uitkering, terwijl medewerkers door verhoging van de pensioenleeftijd hier tot 27 maanden later pas recht op kunnen hebben.

AOW-leeftijd

De OVUT-overeenkomst is gesloten voor de verhoging van de pensioenleeftijd in 2012, waardoor NS rekening blijft houden met de AOW-uitkering. Dit betekent echter dat de vervoerder aanzienlijk minder aan hoeft te vullen dan wanneer alleen rekening gehouden wordt met het inkomen van de werknemers. “NS gaat er ten onrechte vanuit dat eisers vanaf 65-jarige leeftijd AOW ontvangen en zal pas tot aanvulling overgaan als hun inkomen, inclusief AOW-uitkering, onder 70 procent van het laatstgenoten inkomen uitkomt”, aldus de vakbond in de dagvaarding.

“Voor deze groep mensen gaat de harde cao-toezegging van 70 procent van het laatst verdiende bruto inkomen in actieve dienst dus niet op. Terwijl deze toezegging, op het moment dat deze groep collega’s de keuze maakte van de OVUT-regeling, toch glashelder in de cao stond beschreven.” Het gaat hier om een zaak waarbij FNV Spoor de gedeputeerde voormalige medewerkers van NS bijstaat. Een aantal oud-medewerkers procedeert samen met de vakbond tegen de spoorvervoerder.

Eis

Deze voormalige medewerkers van NS en de FNV hopen dat de kantonrechter beslist dat de O-Vutters vanaf hun 65e recht hebben op 70 procent van hun bruto inkomen en dus niet op een aanvulling op dit inkomen inclusief een AOW-uitkering, die in werkelijkheid niet wordt gegeven. Dan gaat het zowel om een eigen AOW als die van een eventuele partner. Als het aan de eisers ligt krijgt NS verder een boete van 5000 euro per dag voor elke dag dat niet aan het vonnis zou worden voldaan.

De vakbond vraagt bovendien ook zelf om een bedrag van 5000 euro. Naar eigen zeggen heeft de partij schade geleden door verlies aan werfkracht en prestige, omdat NSR weigert een cao-afspraak na te leven. FNV verwacht overigens dat een uitspraak nog wel even op zich laat wachten, omdat deze juridische procedure hoogstwaarschijnlijk wel enige tijd gaat duren.

Regeling

De regeling waar het hier over gaat, komt uit 2006. Zeker 500 medewerkers van NS tekenden de OVUT. Ze stemden er zo mee in dat hun arbeidsovereenkomst voor de oorspronkelijke pensioendatum zou worden beëindigd. FNV vond dat een goede regeling, want hierdoor kregen NS-ers met een dienstverband dat minimaal veertig jaar had geduurd de kans om vervroegd met pensioen te gaan en kwam er plaats voor een jongere generatie.

Deze overeenkomst voor de regeling was opgenomen in de cao. Maar nu is de vakbond van mening dat de vervoerder zich niet houdt aan de cao-afspraken. Eerder is geprobeerd op één lijn te komen door middel van overleg, wat ertoe leidde dat NS in december in een brief door FNV Spoor is gesommeerd te voldoen aan de cao-afspraak. Die brief had geen effect, waardoor de vakbond zegt nu geen andere mogelijkheid te zien dan de zaak voor te leggen aan de rechter.

Auteur: Inge Jacobs

5 reacties op “Vakbond FNV Spoor sleept NS voor de rechter”

Ron Zant|28.02.18|09:36

Hallo Sankt German, dat doe ik ook, ik neem de gevolgen wel. Ik weet echter dat er uitzonderingen gemaakt zijn en wil uitzoeken of dat voor mij ook kan.

Sankt German|22.02.18|16:01

Beste Ron, zou je niet de consequenties van je eigen houding niet beter eens aan je zelf kunnen voorleggen, dat kan zomaar.

Ron Zant|21.02.18|06:06

Ik ben nu 62 en moet van NS de Web opleiding doen. Ik wil niet meer naar school en dan moet ik weg van NS. Dus vroeger met pensioen, in mijn geval met 65 jaar. Dan moet ik twee jaar verder zonder aow. Dat kan ook zo maar?

Ron Zant|21.02.18|06:02

Ik moet van NS de opleiding Web doen. Ik ben nu 62 jaar en wil niet meer naar school. Dan moet ik weg, dat houdt in dat ik ook vroeger met pensioen moet. Dan ben ik 65 en moet nog twee jaar zonder aow verder. Dat kan ook zo maar?

Kees Boer|20.02.18|15:47

De NS is de laatste tijd idioot bezig nu ook weer met het vervallen van de reguliere stop in Duivendrecht gedurende de huishoudbeurs,wel best de extra stop op de RAI maar dat daardooi een reguliere stop vervallen moet dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt