Coronaregels NS op Rotterdam Centraal

Kan NS meer doen om 1,5 meter afstand te waarborgen in de trein?

Foto Dylan

Stelt NS alles in het werk voor een zo veilig mogelijke treinreis? Deze vraag is relevant door een uitspraak van de rechtbank in Arnhem vorige week. De rechter draagt de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid op binnen twee weken te beslissen of de spoorvervoerder tot de orde wordt geroepen. Dat kan gevolgen hebben voor de gehele OV-sector, maar hoe reëel is de kans dat dit gebeurt?

De Veiligheidsregio moet aan het werk omdat een man uit Tiel van mening is dat hij een gezondheidsrisico loopt in de trein. Als gevolg van het door NS gevoerde beleid is het volgens hem namelijk onvoldoende mogelijk om anderhalve meter afstand te houden tot medereizigers. Hij wijst erop dat alle zitplaatsen toegankelijk zijn, dat fietsen mogen worden meegenomen en dat niet-essentiële reizen worden gestimuleerd door bijvoorbeeld samenreiskorting.

Noodverordening

De Tielenaar verzocht de Veiligheidsregio al op 1 juli om handhavend op te treden tegen NS. Hij beriep zich daarbij op de noodverordening die van kracht is vanwege de corona-uitbraak. Daarin is bepaald dat vervoerders het OV zodanig moeten inrichten dat reizigers ‘zoveel mogelijk’ in staat worden gesteld om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Het is aan de Veiligheidsregio’s om te bepalen of en in hoeverre dit daadwerkelijk gebeurt.

Het kwam tot een gang naar de rechter omdat de Veiligheidsregio vond dat de man geen onderscheidend belang heeft vergeleken met andere treinreizigers. De wet bepaalt dat het verzoek van de Tielenaar niet in behandeling kan worden genomen als hij geen zogeheten belanghebbende is. De rechter ziet dit anders, omdat de man afhankelijk is van de trein om op zijn werk in Amsterdam te komen. Hij heeft geen eigen auto, een vitaal beroep en loopt volgens de rechtbank een hoger risico op een coronabesmetting als alle stoelen toegankelijk zijn.

Publieke opinie

Daarmee zegt de rechter niet dat NS onvoldoende actie onderneemt. Omdat we hier te maken hebben met een noodverordening, is het allereerst aan de Veiligheidsregio om daar een oordeel over te vellen. “Het enige wat de rechter heeft bepaald is dat de Veiligheidsregio binnen twee weken inhoudelijk moet reageren op het verzoek tot handhaving”, zegt Michael Stork, advocaat bij Schenkeveld Advocaten uit Alkmaar.

Stork verwacht niet dat NS tot de orde zal worden geroepen. Hij wijst op de manier waarop de regel is geformuleerd. Het gaat er namelijk niet om óf voldoende afstand kan worden gehouden in de trein, maar of de spoorvervoerder hier meer aan kan doen dan nu al het geval is. “De publieke opinie is, en dat is ook vanuit de overheid het standpunt, dat het gewoonweg niet mogelijk is om altijd anderhalve meter afstand te houden in het OV.” Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom sinds juni een mondkapjesplicht geldt.

Ingrijpende gevolgen

Wat als toch blijkt dat NS hierin tekort schiet? “Dat kan redelijk ingrijpende gevolgen hebben”, aldus Stork. De Veiligheidsregio kan dan eisen dat anderhalve meter afstand in de voertuigen moet worden gewaarborgd, op straffe van een boete per dag dat dit niet gebeurt of zelfs sluiting van de treinen. “Dan zal niet alleen NS daar iets mee moeten, maar ook andere vervoerders. Het is een besluit voor de hele sector, want in alle Veiligheidsregio’s van het land gelden soortgelijke noodverordeningen.” De advocaat benadrukt dat hij zich niet kan voorstellen dat het daadwerkelijk zo ver zal komen.

NS laat in een reactie weten dat het de vervolgstappen van de Veiligheidsregio afwacht en niet wil vooruitlopen op de zaak. “Als zij om informatie vragen, dan geven we uiteraard alles wat nodig is.” De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid gaat de uitspraak ‘goed’ bestuderen om te bekijken of het in hoger beroep gaat bij de Raad van State en buigt zich daarnaast over een inhoudelijk besluit op het handhavingsverzoek.

De Veiligheidsregio moet voor vrijdag 13 november een besluit nemen op het verzoek om handhaving. Voordat een beslissing wordt genomen, gaat het eerst in overleg met NS. Tegen het besluit van de Veiligheidsregio kan beroep worden ingesteld bij de rechtbank.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.