Utrecht CS stationshal coronatijd

‘Trager herstel OV-sector, wel perspectief voor tweede helft 2021’

Het herstel van de OV-sector gaat langzamer dan verwacht. Over heel 2021 komt het reizigersvolume in het personenvervoer over de weg en het spoor naar verwachting 17 procent hoger uit dan vorig jaar, toen het OV-gebruik zo goed als halveerde. Dat blijkt uit het de nieuwste raming van het ING Economisch Bureau, dat afgelopen najaar nog rekening hield met een herstel van 25 procent in 2021.

Hoewel dit suggereert dat er een nog langere weg te gaan lijkt, biedt de raming wel perspectief. De bank voorziet namelijk dat de reiziger in de tweede helft van dit jaar terugkeert, zij het gedeeltelijk. In het eerste kwartaal wordt vanwege de lockdown nog uitgegaan van 30 procent van het reizigersniveau uit 2019. Een kwartaal later zal dit al 55 procent zijn. “Oplopend naar 75 procent in het derde en 80 procent in het vierde kwartaal”, aldus sectoreconoom Rico Luman.

Luman waarschuwt daarbij wel voor de onzekerheidsmarge in coronatijd. “Dit is een uitgangspunt met een optimistische insteek voor ‘herstart’ voor de tweede helft van het jaar, uiteraard is de onzekerheid wel aanzienlijk.” De cijfers waar ING mee rekent, worden voornamelijk ingegeven door het OV maar bevatten ook doelgroepen- en taxivervoer.

Onvoorzien strenge maatregelen

Het reizigersvolume in het personenvervoer over de weg en het spoor daalde vorig jaar met liefst 48 procent. Dat is een stuk hoger dan de 35 procent die het ING Economisch Bureau in september voorzag. Luman: “Dat komt door de ernst van de tweede coronagolf die in oktober de kop opstak, en de daaropvolgende maatregelen.” Het kabinet benadrukte dat er weer veel vaker moest worden thuisgewerkt en er werd opgeroepen zo min mogelijk te reizen met het OV. “Dit viel tegen, in de zomer waren daar nog geen signalen van.”

Hoe de werkelijke aantallen zich gaan ontwikkelen, zal afhangen van de ontwikkeling van het coronavirus en daarbij behorende maatregelen. ING gaat er in de nieuwste raming van de situatie waarin vanaf het tweede kwartaal weer geleidelijk vrijer kan worden gereisd. “En waarbij er in de tweede helft van het jaar weer vrij gereisd kan worden in een situatie van steeds bredere vaccinatie.” De bank doet geen voorspelling op de langere termijn. Luman wijst hiervoor onder meer naar de uitspraken van spoorvervoerder NS, die denkt dat volledig herstel tot zeker 2025 zal duren. “Wij kunnen dat niet beter voorspellen dan NS zelf.”

De impact op het personenvervoer staat in schril contrast met die op het goederenvervoer. De totale transport- en logisitieksector kromp vorig jaar met 15 procent, zo schat ING. Voor bedrijven in transport en logistiek van goederen – circa driekwart van de sector – viel de krimp uiteindelijk mee in 2020 (min 3 procent).

OV-forens blijft vaker thuis

Als verklaring voor het tragere herstel wijst Luman er ook op dat steeds meer onderzoeken aantonen dat Nederlanders gedeeltelijk blijven thuiswerken als de beperkende maatregelen verleden tijd zijn. Onder (voormalig) OV-forenzen ligt dit aantal op 69 procent, bleek onlangs uit het nieuwste onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Dat is veel hoger dan forenzen die de auto pakken (46 procent) en te voet of moet de fiets naar werk gaan (44 procent).

Desondanks blijft de roep binnen de OV-sector om te blijven investeren in infrastructuur onverminderd groot. De breed gedeelde gedachte is namelijk dat tijdens de coronacrisis alleen de pauzekop is ingedrukt. De Mobiliteitsalliantie stelt dat de capaciteitsproblemen door de verwachte bevolkingsgroei en woningbouw sneller terugkomen dan veelal wordt gedacht.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

1 reactie op “‘Trager herstel OV-sector, wel perspectief voor tweede helft 2021’”

Wiebe Goossen|26.01.21|13:07

Terugkeer van de reiziger zal wel parallel lopen met de snelheid van vaccineren. Het valt niet in te zien dat de reiziger zal terugkeren zolang nog allerlei restricties gelden…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.