Uber (bron: Uber)

Uber is aanvulling én concurrent van het OV

Bron: Uber/ TaxiPro

Verhitte discussies over de vraag of Uber een concurrent van het openbaar vervoer is of juist een aanvulling daarop, zijn niet meer nodig wat wetenschappers van de TU Delft betreft. Hun onderzoek gaf uitsluitsel over die kwestie. Het antwoord? Allebei de stellingen zijn waar. Uber is meestal sneller, maar wel veel duurder dan het OV.

Onderzoekers van de TU Delft hebben zo’n 3,5 miljoen Uber-reisgegevens geanalyseerd van zes steden in de Verenigde Staten en Europa over een periode van een maand in 2018. Daarbij bekeken ze voor elke afzonderlijke Uber-rit wat het aantrekkelijkste openbaar vervoersalternatief was. Vervolgens vergeleken ze de twee opties voor drie Amerikaanse steden (New York, Washington en Houston) en drie Europese (Amsterdam, Warschau en Stockholm). Gedeelde ritten als UberPOOL bleven hierbij buiten beschouwing.

Geen gelijkwaardig alternatief

Voor de meeste Uber-ritten is er geen gelijkwaardig alternatief met het OV, zo blijkt uit het onderzoek. Daar komt bij dat reizigers die voor Uber kiezen doorgaans sneller op hun bestemming zijn dan wanneer ze met het openbaar vervoer reizen. “Voor 13 tot 36 procent van de Uber-reizen is de reistijd met de rit op aanvraag meer dan twee keer zo snel”, zegt universitair hoofddocent Oded Cats van de afdeling Transport & Planning van de TU Delft en mede-directeur van het Smart Public Transport Lab.

Dat neemt niet weg dat er toch ook ritten werden gevonden waarbij OV sneller was dan Uber. Dat gold voor 9 procent van de bestudeerde Uber-ritten in Houston en zelfs 15 procent van die in Amsterdam.

Sneller, maar een stuk duurder dan OV

Uber mag dan snel zijn, maar gaat het om kosten, dan scoort het OV weer een stuk beter. De tarieven van de Uber liggen weliswaar een stuk lager dan die van de reguliere taxi’s, maar nog altijd een stuk hoger dan die van het openbaar vervoer. In Amsterdam is Uber gemiddeld acht keer duurder dan een vergelijkbare rit met het OV, stellen de onderzoekers.

Het tarief is blijkbaar niet de enige factor die meespeelt bij de keuze om toch in een Uber te stappen. Volgens Cats hechten de Uber-reizigers ook aan andere zaken, zoals comfort, gemak, veiligheid en betrouwbaarheid. Naar die factoren hebben de onderzoekers overigens niet expliciet gekeken.

Synergie

Het feit dat ritten op aanvraag een extra reisalternatief bieden leidt ertoe dat de mobiliteit in een gebied erop vooruit gaat, menen de onderzoekers. Dat gaat vooral op in steden en regio’s waar het OV minder goed ontwikkeld is.

Volgens Cats kunnen de bevindingen uit het onderzoek helpen bij het opsporen van hiaten in een OV-netwerk. En ook is er bij het ontwikkelen van een betrouwbaar stedelijk vervoersnetwerk meer synergie te behalen door het traditionele lijngebaseerde OV beter af te stemmen op een vervoersalternatief met ritten op aanvragen. Beide vervoersvormen kunnen elkaar immers prima aanvullen. Dan moet dat wel bewust beleid zijn, anders is er geen garantie dat het gebeurt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.