Blue Amigo gestart met exploitatie Waterbus

Waterbus Drechtsteden van nieuwe exploitant Blue Amigo. Foto: provincie Zuid-Holland, januari 2022

Met ingang van dit nieuwe jaar heeft de Waterbus tussen Rotterdam en de Drechtsteden een nieuwe vervoerder gekregen: Blue Amigo. Het bedrijf vaart als opvolger van Aquabus met een bijna geheel nieuwe vloot ter vervanging van de huidige generatie waterbussen. Het gaat om negen nieuwe zero-emissie schepen en hybride schepen.

Tussen Zwijndrecht, Dordrecht en Papendrecht vaart de Waterbus met drie nieuwe zero emissie schepen. Op de verbinding Rotterdam – Dordrecht en Rotterdam – Kinderdijk zet Blue Amigo zes nieuwe dieselelektrische, hybride schepen in, die omgebouwd kunnen worden naar volledig elektrisch. De nieuwe schepen komen dit jaar geleidelijk in de vaart.

Zero emissie OV

Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de provincie Zuid-Holland, de opdrachtgever van de Waterbus, is blij met de nieuwe vervoerder. “Met Blue Amigo hebben we een belangrijke nieuwe partner om invulling te geven aan onze doelstelling ‘zero-emissie OV in 2030.”

Ook de bereikbaarheid via het water gaat erop vooruit. Met de nieuwe vervoerder kunnen reizigers uit Rotterdam het hele jaar door met de Waterbus naar Kinderdijk. Ook komt er in de loop van 2022 een nieuwe halte bij het Zalmhuis/Rivium. Dat maakt Capelle aan den IJssel via de Waterbus goed bereikbaar. Verder komt er een directe verbinding tussen Zwijndrecht en Papendrecht via Dordrecht en blijft Sliedrecht het gehele jaar door verbonden met het netwerk. Blue Amigo werkt daarnaast aan een Rotterdamse halte in het zuidelijk deel van de stad, voor de deur van Hotel New York.

Aanbesteding

Blue Amigo is een combinatie van Swets ODV Maritiem en Aqualiner. De combinatie won de aanbesteding die de provincie Zuid-Holland had uitgeschreven. Daar waren twee rondes voor nodig, omdat de eerste aanbesteding geen kandidaten opleverde. De vorige vervoerder Aquabus, die ook meedong, stapte destijds naar de rechter uit onvrede over de uitkomst van de aanbesteding, maar ving daar bot. De rechter oordeelde dat de combinatie Swets – Aqualiner de terechte winnaar was. Later veranderde het bedrijf zijn naam in Blue Amigo. De nieuwe concessie geldt voor acht jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Blue Amigo gestart met exploitatie Waterbus”

Roel Bartlema|19.01.22|15:00

Ondanks alle mooie woorden over de nieuwe vervoerder mis ik een aanzienlijke verslechtering als gevolg van het opheffen van de Waterbuslijn tussen de Rotterdamse Erasmusbrug en Heijplaat (RDM-campus). Ondanks protesten en petities van bewoners en studenten is deze verbinding per 1 januari vervangen door een watertaxi (zonder de mogelijkheid om een fiets mee te nemen) tussen Heijplaat en het Marconiplein. Een ernstige misser!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.