ING Research: na valse start weer flink herstel voor OV dit jaar

Trams bij Amsterdam Centraal, september 2021 foto: Yvonne

Hoewel het openbaar vervoer nog een lange weg te gaan heeft, wordt 2022 het jaar van herstel. Na een diep dal gaat de sector weer sterk groeien en daarbij uitkomen op ruim 70 procent van het niveau van vóór corona. Die voorspelling doet ING Research in zijn nieuwe vooruitzicht transport en logistiek.

Na het eerste coronajaar in 2020, waarin het volume in OV meer dan halveerde, was er het afgelopen jaar maar heel beperkt verbetering zichtbaar. Met het verdwijnen van de coronabeperkingen zal de vraag dit jaar weer terugkomen met blijvende impact, zo verwacht de bank. In die voorspelling hebben de onderzoekers zich vooral laten leiden door de ervaringen van vorig jaar. Ook toen nam de vraag snel weer toe na het versoepelen van de coronamaatregelen. Daarbij heeft ING onder meer gekeken naar cijfers die NS heeft bekend gemaakt over reizigersaantallen en scenario’s van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Thuiswerkers remmen groei

“Hoewel het jaar begonnen is met een valse start, is er met een nieuwe fase van de pandemie meer perspectief. Het OV kan daarmee herstellen tot gemiddeld 75 procent van het aantal eerdere reizigers”, aldus ING. Een vergelijkbare ontwikkeling als in het OV voorziet de bank ook voor de luchtvaart. “Door de blijvende effecten van de pandemie op reisgedrag is volledig herstel van het passagiersvervoer voorlopig nog niet in zicht, voor de luchtvaart laat dit het laatste op zich wachten.”

Ondanks de verwachte groei voor zowel het OV als de luchtvaart, is volledig herstel voor passagiersvervoer nog ver weg, waarschuwt ING. Dat komt omdat veel mensen nog thuis werken en dus minder reizen.

Personeelstekorten voor transport en logistiek

Wat breder gezien kenschetst ING Research 2022 voor de gehele transport- en logistieksector als een jaar met twee gezichten. Terwijl OV en luchtvaart het afgelopen jaar zwaar te lijden hadden onder de coronabeperkingen, kijken veel transport- en logistiekbedrijven juist terug op een prima jaar. Dit jaar zullen ze te maken krijgen met personeelstekorten, hogere loon- en brandstofprijzen en duurder materieel. Die stijgende kosten zullen de groei voor dit segment steeds meer bedrijven remmen, verwacht ING.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.