Bussen De Lijn (foto: De Lijn)

‘Demp geen brandstofprijzen, maar verbeter openbaar vervoer’

Beeldbank De Lijn

In plaats van mensen compenseren voor de hoge energie- en brandstofprijzen moet de Belgische federale regering kiezen voor duurzame mobiliteit door het openbaar vervoer significant te verbeteren. Dat bepleiten reizigersorganisatie TreinTramBus, Fietsersbond en Netwerk Duurzame Mobiliteit in een gezamenlijke verklaring.

“Van de ruim 1,3 miljard euro die de regering inzet gaan een schamele 13 miljoen, nauwelijks 1 procent, naar de NMBS om de gemiste tariefverhoging te compenseren: een symbolisch druppeltje op een oververhitte plaat”, stelt voorzitter Stefan Stynen van TreinTramBus.

Volgens de drie Belgische belangenorganisaties is dat bedrag volstrekt onvoldoende. Zij vragen de regering allereerst om op korte termijn een aantal maatregelen te nemen die het openbaar vervoer aantrekkelijker kunnen maken. Zo moeten mensen kunnen reizen met één ticket als ze bijvoorbeeld zowel een bus- als treinrit nodig hebben om op hun bestemming te komen. Ingewikkeld hoeft dat niet te zijn volgens Stynen. “Het warm water hoeven ze alvast niet uit te vinden, want dergelijke vormen van tariefintegratie zijn in onze buurlanden al lang ingeburgerd.”

Betrouwbaarder

Verder zou er een gezamenlijke campagne moeten komen om fiets en openbaar vervoer te promoten als duurzaam alternatief voor de auto. Daarnaast moet het openbaar vervoer betrouwbaarder worden, vinden de organisaties. De Vlaamse mobiliteitsminister Lydia Peeters moet extra geld uittrekken, zodat vervoersbedrijf NMBS en spoorbeheerder Infrabel kunnen investeren in beter onderhoud van materieel en infrastructuur. Dat moet leiden tot meer punctualiteit en minder uitval van ritten. Ook de fietsinfrastructuur moet beter, vindt de Fietsersbond.

Op middellang en lange termijn is er ook nog het nodige werk te verrichten voor de Vlaamse en federale regering volgens de belangenverenigingen. Ze pleiten voor een gefaseerd plan, “zodat ons openbaar vervoer op zo kort mogelijke termijn als één geïntegreerd knooppuntensysteem functioneert”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.