Coronaregels NS op Rotterdam Centraal

Kabinet verlengt coronasteun OV met een paar maanden

Foto Dylan

Het kabinet heeft besloten dat OV-bedrijven nog dit hele jaar kunnen rekenen op een vergoeding van het Rijk om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. De beschikbaarheidsvergoeding liep tot september van dit jaar.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat het OV hard nodig blijft om steden en dorpen bereikbaar te houden. “De OV-bedrijven hebben er tijdens de coronacrisis aan bijgedragen dat ons land in beweging bleef. Mensen met een vitaal beroep, zoals verpleegkundigen, leerkrachten en politieagenten konden op hun werk komen omdat het openbaar vervoer is blijven rijden. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven, zien we dat steeds meer reizigers het openbaar vervoer weer weten te vinden. Met dit besluit is er voor de reizigers en vervoerders zekerheid dat het OV-aanbod het hele jaar op peil kan blijven.”

Reizigersaantal groeit, maar nog niet op niveau 2019

Het aantal reizigers zit wel weer in de lift na het verdwijnen van de reisbeperkingen en de mondkapjesplicht in het OV, maar is nog niet terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) verwacht dat het aantal reizigers in 2022 gemiddeld op 88 procent ten opzichte van 2019 uitkomt. De voorspelling van het KiM is dat in 2023 het aantal reizigers in het openbaar vervoer op 97 procent van het aantal in 2019 uitkomt. In juni komt het KiM waarschijnlijk met een nieuwe prognose.

De beschikbaarheidsvergoeding is door het Rijk ingesteld om het OV overeind te houden door de OV-vervoerders te compenseren voor hun dalende inkomsten na het teruglopen van het aantal reizigers tijdens de pandemie. De regeling is gekoppeld aan de reizigersinkomsten. Vervoersbedrijven krijgen een hogere vergoeding naarmate er minder mensen gebruik maken van het openbaar vervoer en een lagere als er meer mensen met het openbaar vervoer reizen.

Bedragen coronasteun

In 2020 hebben vervoerders 1,2 miljard euro aan vergoeding gekregen en het afgelopen jaar 1,4 miljard euro. Omdat reizigers nu weer vaker voor het openbaar vervoer kiezen, is de verwachting dat er dit jaar zo’n 140 miljoen euro nodig is om de kosten van OV-bedrijven te vergoeden. Daarnaast kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de sector naar acties om reizigers opnieuw voor het openbaar vervoer te winnen.

Branchevereniging OV-NL zegt later vandaag met een reactie te komen op het kabinetsbesluit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.