NS stoft Oranjedienstregeling af voor eerste Koningsdag zonder coronamaatregelen

NS en de gemeentelijke vervoersbedrijven maken zich op voor de eerste Koningsdag zonder coronamaatregelen. Dat betekent onder andere dat het drukker wordt dan verwacht, er extra medewerkers zullen worden ingezet en er extra treinen zullen rijden.

“Vanwege corona waren er de afgelopen jaren geen grote evenementen. Daarnaast zat het weer niet mee. Dit jaar lijkt alles als vanouds”, zegt een een woordvoerder dinsdag tegen SpoorPro.

De NS verwacht woensdag alleen al naar Amsterdam zo’n 200,000 mensen te vervoeren, aldus de zegspersoon. Die dag zal het tevens erg druk zijn in de treinen naar Breda vanwege het 538 Koningsdag-evenement.

Op dinsdagavond zullen er alvast extra treinen van en naar Den Haag en Utrecht rijden voor Koningsnacht. De festiviteiten in Den Haag betekenen onder meer dat de tramlijnen 2, 3, 4 en 6 niet zullen stoppen op de Grote Markt. De lijnen 1, 15, 16 en 17 rijden tijdens Koningsnacht en Koningsdag een iets andere route.

Oranjedienstregeling NS

De NS rijdt op dinsdagavond en gedurende Koningsdag volgens de zogeheten Oranjedienstregeling. Daarbij worden langere treinen ingezet en waar nodig ook extra treinen. Dat heeft mogelijk gevolgen voor de vertreksporen, vertrektijden of zelfs de eindbestemming van bepaalde treinen. De spoorvervoerder roept reizigers dan ook op om de reisinformatie goed in de gaten te houden. “Vergeet ook vooral niet voldoende tegoed op je OV-chipkaart te zetten. Anders staan we straks met z’n allen in de rij bij de automaten op het station”, zegt de woordvoerder. Dat zou de toch al drukke stations alleen nog maar voller maken.

In Amsterdam zullen de stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark op Koningsdag gesloten zijn. Station Amsterdam Zuid en station Amsterdam Amstel zijn woensdag de alternatieven. Vanwege de verwachte drukte in en rond de hoofdstad moeten reizigers die naar Schiphol gaan een half uur extra reistijd uittrekken.

“De verwachting is dat het weer als vanouds zo druk wordt, dat er in sommige straten of wijken geen doorkomen aan is”, schrijft het Amsterdamse GVB. Het centrum van de stad zal afgesloten zijn, waardoor en buiten de metro nauwelijks openbaar vervoer zal zijn.

De sluiting van station Amsterdam RAI vanwege het festival Kingsland 2022 betekent tevens dat de Metro 50 en 51 daar niet zullen stoppen. Na afloop van het festival zal metro 52 vanaf station Europaplein alleen richting Centraal Station en Noord rijden. Daarnaast kunnen reizigers tussen 19.00 en 21.00 uur op station Amstelveenseweg alleen uitstappen.

Geen bagagekluizen en alcohol op stations

Op verschillende grote treinstations wijzigt er vanaf dinsdagavond ook het een en ander met het oog op Koningsdag. Op onder meer Amsterdam Centraal en de stations van Alkmaar, Haarlem, Den Bosch, Breda en Eindhoven Centraal zullen de bagagekluizen tot donderdagochtend gesloten zijn. Op Utrecht zijn de bagagekluizen al reeds buiten gebruik gesteld.

Vanaf 19.00 uur geldt op alle stations en in treinstellen bovendien een alcoholverbod. Winkels in de stations zullen vanaf dat tijdstip dan ook geen alcoholhoudende drankjes meer verkopen.

NS roept feestvierende reizigers aan het einde van Koningsdag tenslotte op niet op de laatste trein te wachten. Woensdagavond zullen veel treinen sowieso al drukker zijn en de laatste treinen al helemaal. Bovenal roept de vervoeder reizigers op om het vooral gezellig te houden, “ook voor het spoorpersoneel”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.