Kabinet neemt nog geen besluit over afschaffen btw-tarief op OV

trein overweg Breda foto: Yvonne

Afschaffen van het btw-tarief op openbaar vervoer, zoals NS en reizigersorganisatie Rover graag willen, zit er voorlopig niet in. Dat maakt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) duidelijk aan de Tweede Kamer. En verlagen naar 6 procent kan de Belastingdienst IT-technisch niet eerder aan dan in 2026.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya wilde weten of afschaffen van de btw op OV een optie is. Dat zou in zijn ogen kunnen helpen om het gebruik van schone mobiliteit te bevorderen en om de reiziger weer massaal terug te krijgen in trein, bus of metro.

Van Rij schrijft in de beantwoording van de Kamervragen dat het kabinet eerst een aantal rapporten wil afwachten alvorens daarover uitsluitsel te geven. Zo is het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) bezig met een studie om te kijken welke instrumenten ingezet kunnen worden om reizigers te verleiden de auto te laten staan en voor het OV te kiezen. Het rapport kan de Kamer in het najaar verwachten.

Geen tijdelijke btw-verlaging

Verder komt de Europese Commissie later dit jaar met voorstellen over btw-op treinkaartjes. Nederland wil die voorstellen afwachten en dan beoordelen via het BNC-fiche (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen). Het wachten is ook nog op een algemene evaluatie van het ministerie van Financiën van een verlaagd btw-tarief.

Speciale koopkrachtmaatregelen nemen om kostenstijgingen te compenseren, is voor het OV niet nodig, schrijft Van Rij, omdat er in het OV geen sprake van is dat de kosten enorm omhoog gegaan zijn. “Deze prijzen worden voor volgend jaar weer geïndexeerd. Voor een tijdelijke btw-verlaging heeft het kabinet dan ook niet gekozen.”

IT-systemen niet klaar voor verlaging

De kosten van volledig afschaffen van de btw op openbaar vervoer liggen volgens Van Rij tussen de 300 en 400 miljoen euro, inclusief taxivervoer. Verlagen van het btw-tarief naar 6 procent kost tussen de 100 en 130 miljoen euro, maar is voorlopig niet aan de orde. De huidige IT-systemen van de Belastingdienst zijn er niet op ingericht. Weliswaar komen er nieuwe systemen, maar Van Rij verwacht dat invoering een langdurig traject wordt. Eerder dan 2026 zal verlaging dus in ieder geval niet lukken.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Kabinet neemt nog geen besluit over afschaffen btw-tarief op OV”

asierts|23.05.22|16:16

= ronduit ongeloofwaardig. Informatietechnologie, notabene ingevoerd vanwege de flexibiliteit, wordt hier ‘es eens misbruikt om hardnekkige (top)ambtelijke onwil en dito IT-sturingsonkunde te maskeren. Feit: bij zonnepanelen kan het (IT-technisch) wel. Waarom bij OV dan niet ? Tip voor journaille: kritische vragen stellen…

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.