Deelmobiliteit

Deelhubs met e-bikes vervangen bussen tijdens Vuelta

De binnenstad van Utrecht is bijna volledig afgesloten voor ‘La Vuelta’. Om mensen toch vervoer langs het parkours en door de stad aan te bieden, heeft stichting Goedopweg in samenwerking met Gaiyo verschillende mobiliteitshubs in Utrecht geïnstalleerd. Bij zo’n pop-up hub kun je e-bikes huren om te verplaatsen door de stad.

Pal langs het Vuelta parkour, rechts van Jaarbeurs Utrecht, staat een deelhub van Gaiyo. De hub staat special voor de Ronde van Spanje op deze plek. Wielerfans die klaar zitten langs het parkour kunnen over drie uur als het peloton voorbij is, snel een e-bike pakken en fietsen naar een volgende plek waar ze de renners kunnen zien.

Martine Tekelenburg van Goedopweg verwacht nog niet direct een stormloop. “Het is de eerste keer dat we dit doen, dus het is even pionieren. Iedereen die een fiets meeneemt die dat nooit eerder heeft gedaan is al mooi meegenomen.”

“We hadden al langer dat we iets met de Vuelta wilden. Het is gewoon leuk om mobiliteit te linken aan iets dat beweegt. En als je je wil verplaatsen langs de route, dan is de fiets het enige vervoersmiddel dat werkt.”

Twee studenten staan bij de mobiliteitshub om klanten te helpen. Foto: Sander van Vliet

Eerste keer

Het is een hele logistieke uitdaging om genoeg fietsen en batterijen op de plek van de hub te krijgen. De hub ligt langs het parkours waar de weg volledig afgesloten is. Normaal gesproken worden de fietsen gebracht met busjes. Nu worden ze door de medewerkers van Gaiyo zelf opgehaald door erop te fietsen. En ook kan er geen busje met batterijen rondrijden om lege accu’s te vervangen. Ook dat gaat in dit geval per fiets.

Verder had Tekelenburg liever gezien dat de hub makkelijker vindbaar was. “We hebben nu gekozen om de hub langs de route zetten. Toch is het niet heel makkelijk te vinden.” De hubs zijn in de app van Gaiyo en op de website van Vuelta te vinden, maar het lukt niet makkelijk om er heen te navigeren.

De hub bij Jaarbeurs verplaatst zaterdag naar Utrecht Science Park. Daarnaast is er ook nog een hub bij P+R Westraven. “Als dit een succes is willen we op meer evenementen gaan staan”, besluit Tekelenburg.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.