HUURCONTRACTEN AFGELOPEN

AKO-winkels weg op zes treinstations

AKO-winkel op Eindhoven Centraal. Foto: Promedia/Sander van Vliet.

AKO – in 1878 opgericht als Amsterdamsche Kiosk Onderneming – heeft sinds vorig jaar al dertien ‘kiosken’ op treinstations gesloten. In 2021 zeven op grote stations en nu sluiten er zes op kleinere stationslocaties.

“Het is niet gelukt de aflopende huurcontracten met NS op de zes stations te verlengen. Daardoor sluiten de AKO-winkels in Hengelo, Venlo, Roermond, Duivendrecht, Lelystad en Hoorn. Over de reden kan ik niets zeggen, daarvoor moet u bij de NS zijn”, zegt de woordvoerder van Audax, het moederbedrijf van AKO, veelbetekenend.

Het is niet zijn verwachting dat op korte termijn meer AKO’s zullen verdwijnen. Op het perspectief voor de lange termijn heeft de zegsman nog geen zicht. In totaal zijn er nog steeds rond negentig AKO boek- en tijdschriftenwinkels in Nederland. “Wij zijn altijd zeer geïnteresseerd in goede locaties voor onze winkels”, aldus de woordvoerder. Treinstations, maar ook binnensteden en bijvoorbeeld luchthavens, behoren daar zeker toe.

Geen aanbesteding

De sluiting van de AKO-winkels op de stationlocaties van Amsterdam, Rotterdam, Delft, Den Haag en Breda had te maken met een verloren aanbesteding. Dat is volgens de woordvoerder van Audax nu niet het geval. In die steden zijn de opengevallen plekken ingevuld door de Franse keten Largardère, die behalve boeken en tijdschrijften ook cadeau-artikelen verkoopt. Welke winkels nu de plaats van AKO gaan innemen is nog niet bekend.

Nog 29 winkels over

Volgens een woordvoerder van NS blijven er op Nederlandse treinstations nog 29 AKO-winkels over. “We hebben in goed overleg met Audax afgesproken dat de contracten van zes winkels niet verlengd zouden worden. Dat is nu gebeurd. Intussen is NS op zoek naar een passende invulling van de lege winkelruimtes op de stations. Daar hoeven niet per se boek- en tijdschriftenwinkels te komen. Het mag ook wat anders zijn”, zegt de woordvoerder. Leegstand op de stations is in principe geen optie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: OVPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.