CAF, tram, Uithoflijn

CAF levert 27 trams voor Uithoflijn in Utrecht

CAF gaat 27 trams leveren voor de Uithoflijn in Utrecht. Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de Spaanse fabrikant hebben vrijdag het contract voor de levering ondertekend. Direct na ondertekening is het contract overgenomen door de provincie Utrecht.

CAF levert 27 lagevloertrams van het type URBOS 100. Deze trams rijden al rond in de steden Birmingham, Nantes, Zaragoza en Belgrado. De enkele trams zijn circa 33 meter lang en hebben een totale capaciteit van 216 reizigers. Ze hebben 62 zitplaatsen en twee rolstoelplaatsen. De trams zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen. De trams gaan gekoppeld rijden en ze krijgen de geel/grijze huisstijl van U-OV.

Aanbesteding

De opdracht is aan CAF gegund omdat de tram van CAF als beste is beoordeeld in de aanbestedingsprocedure. Met deze ondertekening is de laatste stap in deze procedure afgerond en wordt een intensieve periode van voorbereiding van de Uithoflijn afgesloten. Op 23 december 2014 werd het contract met de Koninklijke BAM Groep ondertekend, voor de aanleg van de traminfrastructuur als tramrails, bovenleiding en haltes.

In 2011 is begonnen met de aanleg van delen van de onderbouw (de ondergrond waarop de tramlijn komt te liggen). Dit werk is grotendeels afgerond. Het jaar 2015 zal vooral in het teken staan van werkvoorbereiding door de aannemer en productievoorbereiding door de leverancier. De feitelijke aanleg van de traminfrastructuur start naar verwachting eind 2015 of begin 2016.

Levering

De eerste trams worden volgens planning in het eerste kwartaal van 2017 afgeleverd op de remise in Nieuwegein. Daarna wordt een test- en proefbedrijf doorlopen om te controleren of alle systemen goed functioneren, om chauffeurs op te leiden en om de dienstregeling te testen.

Vanaf midden 2018 kunnen reizigers gebruikmaken van de Uithoflijn. De Uithoflijn vervangt buslijn 12 en rijdt in 17 minuten van Utrecht Centraal Station naar P+R De Uithof. De aanleg van de Uithoflijn en de aanschaf van de trams kost in totaal ongeveer 440 miljoen euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CAF levert 27 trams voor Uithoflijn in Utrecht | OVPro.nl
CAF, tram, Uithoflijn

CAF levert 27 trams voor Uithoflijn in Utrecht

CAF gaat 27 trams leveren voor de Uithoflijn in Utrecht. Bestuur Regio Utrecht (BRU) en de Spaanse fabrikant hebben vrijdag het contract voor de levering ondertekend. Direct na ondertekening is het contract overgenomen door de provincie Utrecht.

CAF levert 27 lagevloertrams van het type URBOS 100. Deze trams rijden al rond in de steden Birmingham, Nantes, Zaragoza en Belgrado. De enkele trams zijn circa 33 meter lang en hebben een totale capaciteit van 216 reizigers. Ze hebben 62 zitplaatsen en twee rolstoelplaatsen. De trams zijn standaard uitgerust met airconditioning en informatieschermen. De trams gaan gekoppeld rijden en ze krijgen de geel/grijze huisstijl van U-OV.

Aanbesteding

De opdracht is aan CAF gegund omdat de tram van CAF als beste is beoordeeld in de aanbestedingsprocedure. Met deze ondertekening is de laatste stap in deze procedure afgerond en wordt een intensieve periode van voorbereiding van de Uithoflijn afgesloten. Op 23 december 2014 werd het contract met de Koninklijke BAM Groep ondertekend, voor de aanleg van de traminfrastructuur als tramrails, bovenleiding en haltes.

In 2011 is begonnen met de aanleg van delen van de onderbouw (de ondergrond waarop de tramlijn komt te liggen). Dit werk is grotendeels afgerond. Het jaar 2015 zal vooral in het teken staan van werkvoorbereiding door de aannemer en productievoorbereiding door de leverancier. De feitelijke aanleg van de traminfrastructuur start naar verwachting eind 2015 of begin 2016.

Levering

De eerste trams worden volgens planning in het eerste kwartaal van 2017 afgeleverd op de remise in Nieuwegein. Daarna wordt een test- en proefbedrijf doorlopen om te controleren of alle systemen goed functioneren, om chauffeurs op te leiden en om de dienstregeling te testen.

Vanaf midden 2018 kunnen reizigers gebruikmaken van de Uithoflijn. De Uithoflijn vervangt buslijn 12 en rijdt in 17 minuten van Utrecht Centraal Station naar P+R De Uithof. De aanleg van de Uithoflijn en de aanschaf van de trams kost in totaal ongeveer 440 miljoen euro.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.