Een Avenio-tram aan de Fruitweg in Den Haag

Haagse politieke partij wil oplossing voor geluidsoverlast trams

De Haagse politieke partij Groep de Mos wil dat het college van B&W met een plan van aanpak komt om de toegenomen geluidsoverlast tegen te gaan, die bewoners ervaren sinds HTM nieuwe trams heeft geïntroduceerd. In 2015 gingen de Avenio-trams rijden. Bewoners zeggen meer last te hebben van herrie en trillingen door deze nieuwe trams.

Afgelopen juli stelde fractievoorzitter Richard de Mos al vragen over de geluidsoverlast, nadat hij uit verschillende wijken signalen ontving dat de geluidsoverlast flink verergerd was na introductie van de nieuwe tram. HTM besloot nieuwe trams aan te schaffen, die groter en breder zijn om op die manier een bijdrage te leveren aan de groei van het OV in de stad.

Plan van aanpak

De Mos vroeg daarom enkele maanden terug aan zowel de MRDH als HTM om onderzoek te doen naar de oorzaken van deze overlast. Nu stelt hij dat het college van B&W in Den Haag niets heeft gedaan met zijn eerdere verzoeken, ondanks een belofte van HTM en van de gemeente om de klachten met spoed te behandelen. “Maanden later zijn er veel Haagse wijken die overlast ondervinden van geluid en trillingen”, schrijft hij. Hij verzoekt daarom het college nu wel echt met een plan van aanpak te komen.

Overigens heeft HTM wel degelijk maatregelen getroffen, vertelt de stadsvervoerder aan Omroep West. Zo worden de wielen vaker geslepen. Maar de vervoerder wijst er ook op dat trams helaas altijd geluid en trillingen zullen geven, iets dat vooral in woningen naast een trambaan altijd gehoord wordt. Ook valt het aantal klachten best mee. Er zijn met name mensen die meerdere malen een klacht indienen.

Gemeente

Het college beantwoordde in november ook al vragen over de keerlus van tram 12 naar aanleiding van vragen over geluidsoverlast daardoor. Hier gaf het college al aan dat ‘geluidsoverlast inherent is aan tramvervoer en nooit helemaal kan worden voorkomen’. Wel stelde de burgemeester dat deze overlast wel zoveel mogelijk geminimaliseerd moet worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.