GVB, personeel, tramchauffeur, vrouw ( foto: GVB Verbindt)

Amsterdamse stadsvervoer eind deze maand volledig cashloos

GVB, personeel, tramchauffeur, vrouw ( foto: GVB Verbindt)

In de trams van GVB is het met ingang van 26 maart niet langer mogelijk om nog met contant geld te betalen. Op dat moment is in geen enkel voertuig van de Amsterdamse stadsvervoerder meer mogelijk om het vervoersbewijs cash af te rekenen. “Pinnen is zo ingeburgerd in de maatschappij dat reizigers het logische vinden dat er alleen nog met een betaalpas of creditcard kan worden betaald”, aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen.

Een jaar geleden werd het contante geld al van de bussen gehaald in Amsterdam. De aanleiding daarvoor waren verschillende overvallen op buschauffeurs. Ook de veren zijn ondertussen overgestapt op cashloos, maar op de trams was het nog niet zo ver. Wel waren er al pinautomaten geplaatst, zodat reizigers daaraan gewend konden raken.

Door de omslag naar cashloze voertuigen, is het voor onze collega’s een stuk veiliger geworden

Pinapparaten zijn geïnstalleerd in alle 200 trams. Van Huffelen: “De omslag naar cashloze voertuigen was een operatie van formaat, waarbij de invoering van pin uitgebreid en zorgvuldig is getest. Voor onze collega’s is het nu een stuk veiliger geworden, en met het pinnen aan boord bieden we een welkome service aan onze reizigers die een kaartje aan boord willen kopen.”

Hoewel de overvallen zich concentreerden op de bus, vindt GVB het logisch om cash ook te weren bij de tram. Dit past bovendien bij de ontwikkeling die landelijk ingezet is. Reizigers kunnen straks in de bussen, veren of trams inchecken met hun OV chipkaart, gebruikmaken van de pinapparaten in de voertuigen of ze kunnen vooraf een kaartje kopen bij een van de vele verkooppunten. Dat kan zowel met contant geld als met de pinpas.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Amsterdamse stadsvervoer eind deze maand volledig cashloos”

Peter H. Smit|21.03.18|12:14

Ik dacht dat Amsterdam voor iedereen was, ook voor buitenlanders zonder pinpas, voor kinderen en daklozen zonder bankrekening, voor wie onder financieel toezicht staat en geen chipkaart van de gemeente kreeg, voor wie zijn pasje is verloren, voor wie van huis ging zonder plastic en een lekke band kreeg. Als iemand die bereid is te betalen met een openbaar betaalmiddel niet wordt toegelaten, is dat dan koppelverkoop t b v kostendragende betaalmiddelen? Plaats toch geldkluizen of betaalautomaten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Amsterdamse stadsvervoer eind deze maand volledig cashloos | OVPro.nl
GVB, personeel, tramchauffeur, vrouw ( foto: GVB Verbindt)

Amsterdamse stadsvervoer eind deze maand volledig cashloos

GVB, personeel, tramchauffeur, vrouw ( foto: GVB Verbindt)

In de trams van GVB is het met ingang van 26 maart niet langer mogelijk om nog met contant geld te betalen. Op dat moment is in geen enkel voertuig van de Amsterdamse stadsvervoerder meer mogelijk om het vervoersbewijs cash af te rekenen. “Pinnen is zo ingeburgerd in de maatschappij dat reizigers het logische vinden dat er alleen nog met een betaalpas of creditcard kan worden betaald”, aldus GVB-directeur Alexandra van Huffelen.

Een jaar geleden werd het contante geld al van de bussen gehaald in Amsterdam. De aanleiding daarvoor waren verschillende overvallen op buschauffeurs. Ook de veren zijn ondertussen overgestapt op cashloos, maar op de trams was het nog niet zo ver. Wel waren er al pinautomaten geplaatst, zodat reizigers daaraan gewend konden raken.

Door de omslag naar cashloze voertuigen, is het voor onze collega’s een stuk veiliger geworden

Pinapparaten zijn geïnstalleerd in alle 200 trams. Van Huffelen: “De omslag naar cashloze voertuigen was een operatie van formaat, waarbij de invoering van pin uitgebreid en zorgvuldig is getest. Voor onze collega’s is het nu een stuk veiliger geworden, en met het pinnen aan boord bieden we een welkome service aan onze reizigers die een kaartje aan boord willen kopen.”

Hoewel de overvallen zich concentreerden op de bus, vindt GVB het logisch om cash ook te weren bij de tram. Dit past bovendien bij de ontwikkeling die landelijk ingezet is. Reizigers kunnen straks in de bussen, veren of trams inchecken met hun OV chipkaart, gebruikmaken van de pinapparaten in de voertuigen of ze kunnen vooraf een kaartje kopen bij een van de vele verkooppunten. Dat kan zowel met contant geld als met de pinpas.

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Amsterdamse stadsvervoer eind deze maand volledig cashloos”

Peter H. Smit|21.03.18|12:14

Ik dacht dat Amsterdam voor iedereen was, ook voor buitenlanders zonder pinpas, voor kinderen en daklozen zonder bankrekening, voor wie onder financieel toezicht staat en geen chipkaart van de gemeente kreeg, voor wie zijn pasje is verloren, voor wie van huis ging zonder plastic en een lekke band kreeg. Als iemand die bereid is te betalen met een openbaar betaalmiddel niet wordt toegelaten, is dat dan koppelverkoop t b v kostendragende betaalmiddelen? Plaats toch geldkluizen of betaalautomaten!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.