Incheck bankkaart, proef HTM

Geen proef met reizen op pinpas bij HTM

(foto: Inge)

In tegenstelling tot wat verschillende media deze week berichtten, zal HTM deze zomer geen proef uitvoeren waarbij reizigers kunnen in- en uitchecken met hun bankpas of creditcard. Dat laat de Haagse vervoerder HTM weten.

Deze week werd bekend dat een eerste proef voor het betalen met de smartphone werd stopgezet. Enkele dagen later kwam het Algemeen Dagblad met het nieuws dat er wel een proef van start zou gaan bij HTM en op het NS-traject tussen Leiden en Haarlem, waarbij reizigers zouden kunnen reizen met hun smartphone, bankpas of creditcard.

Geen proef

De krant liet daarvoor de Betaalvereniging Nederland aan het woord. Het betalen via de pinpas of creditcard werkt via de NFC-chip, waarmee tegenwoordig alle bankpassen zijn uitgerust. Dit maakt het contactloos betalen mogelijk. Maar de Haagse vervoerder zelf ontkent dat een proef met betalen via smartphone, bankkaart of creditcard op de planning staat in Den Haag. “HTM neemt geen deel aan deze proef met reizigers.”

Betalen met een bankkaart is voor de Haagse vervoerder overigens niet volledig nieuw. In maart 2016 demonstreerden HTM-directeur Jaap Bierman en Translink-topman Arco Groothedde al dat het in de Haagse trams mogelijk was om in te checken met een bankkaart in het OV. Het was de bedoeling om aan het einde van 2016 te starten met een onderzoekspilot, waarbij 500 tot 1000 reizigers de optie zouden hebben om in te checken met hun bankkaart.

Digitale kaartje

Hoewel reizigers binnenkort dus niet met hun bankkaart kunnen betalen, benadrukt HTM dat er al digitale kaartjes te koop zijn via de smartphone, waarbij reizigers niet hoeven in- of uit te checken. Dit kan sinds maart 2017 en er zijn op dit moment al 80.000 digitale kaartjes verkocht. Dit ticket is beschikbaar via een speciale app.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.